България е на първо място в Европейския съюз по ръст

...
България е на първо място в Европейския съюз по ръст
Коментари Харесай

Евростат: България е първа в ЕС по ръст на заетостта

България е преди всичко в Европейския съюз по растеж на заетостта през първото тримесечие на 2023-а годинав съпоставяне с последното тримесечие на предходната година – с 2,8 процентни пункта. Това сочат данни на Евростат.

Според Валентин Кръстев от Българска конфедерация по заетостта българският пазар към момента изпитва дефицит на работна ръка. " От есента на 2022 година се следи наклонност за понижаване на свободните позиции, само че те към момента са доста повече, в сравнение с е предлагането. Не се сортира толкоз безредно и всеобщо личен състав, само че фрагментите към момента не доближават. България не е забавна за европейците, не внасяме чиновници. Така използваме единствено вътрешния запас ", изясни той.

По думите му фирмите не са наваксали заплащането, търсено от чиновниците. " Изправени са пред компликациите да обръщат огромно внимание на разноските, не на приходите и растежа. Близо сме до пика на търсенето на работна ръка. През летния сезон формалната безработица ще намалее до 3% ", съобщи Кръстев.

Делът на заетите на възраст от 20 до 64 години у нас е малко над 78 % при 75,3 на 100 в края на 2022-ра година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР