България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна

...
България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна
Коментари Харесай

България е на първо място в Европейския съюз по преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания

България е преди всичко в Европейския съюз по преждевременна гибел от сърдечно-съдови болести. Това е повода всяка година у нас живота си да губят приблизително 160 души на 100 000 хиляди население под 65-годишна възраст. Статистиката обгръща интервала от 2017 до 2019 година.
 
Всеки пети пълновръстен в България е със сърдечно-съдови проблеми или диабет. Причината е, че тези болести се неглижират от обществото. А това води до тежки диагнози, като сърдечна непълнота, исхемична болест, инфаркт или инсулт.
 
" Тук не става въпрос единствено за медицински проблем. Това е и стопански проблем. Това е загуба на работна мощ, това способства за демографската рецесия. Ние губим хората, които са най-ценни, най-важни за обществото. Тези, които основават Брутния вътрешен артикул ", съобщи проф. Асен Гудев, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България.
 
Статистика на Евростат демонстрира, че България е преди всичко в Европа и в още една отрицателна ранглиста - сърдечно-съдови болести на хора под 65 години. Затова експертите споделят, че профилактиката би трябвало да стартира от ранна възраст.
 
" Сърдечно-съдовите болести клинично се изявяват в петата, шестата декада, само че бомбата е заложена още от най-ранна възраст. Създаването на верен метод на хранене, на физическа интензивност, на здравна просвета, би трябвало да стартира от най-ранна възраст, в случай че желаеме да пречупим тази неподходяща наклонност на смъртност от сърдечно-съдови болести ", добави проф. Асен Гудев.
 
Сред главните рискови фактори за възникването на болести на сърдечно-съдовата система са високото кръвно налягане и тютюнопушенето.
 
" След което следват наднорменото тегло и затлъстяването, нарасналите равнища на холестерол, захарният диабет и нарушаванията в глюкозния метаболизъм. Замърсяването на въздуха от ден на ден се изкачва в тази ранглиста и е значим рисков фактор ", добави проф. Йото Йотов, началник на поделение " Кардиология " към УМБАЛ " Света Марина ".
 
Рискови фактори са още стресът, незадоволителната консумация на плодове и зеленчуци и използването на повече сол. Друг проблем за България се оказва неочакваната гибел от сърдечно-съдово заболяване отвън лечебните заведения.
 
" Ние, като общество, не сме готови, с цел да отреагираме. За разлика от много европейски страни, където тази система е много по-добре изразена. След това системата за дефибрилация, голям проблем, който в нашата страна не е решение. Имаме пробив, имаме опция на някои места в огромните градове да сложим, само че това към момента не е задоволително. Трябват доста повече в страната ", разяснява доцент Васил Трайков.
 
Сърдечно-съдовите болести са най-вече при мъжете, само че по-голям е броят на дамите, които споделят със експерти, че имат сходен проблем.
 
" Те са по-загрижени за тяхното лично здраве и за здравето на фамилията. Те са по-склонни да споделят, че имат проблем и да го вземат решение. Те са тези, които по някакъв метод са по-здравно насочени ", сподели още проф. Асен Гудев.
 
Специалистите поучават постоянно да си измерваме кръвното налягане и холестерола. Така можем да предотвратим неприятни последствия за нашето здраве.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР