България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като

...
България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като
Коментари Харесай

Коалицията за живот без тютюнев дим: България е на първо място в Европа по тютюнопушене

България е преди всичко по тютюнопушене в Европа, като страната ни към този момент е надминала даже Гърция, която до неотдавна беше първа, това заяви на конференция доктор Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек.

Тя дружно с доктор Маша Гавраилова, която е ръководител на Сдружение " България без пушек ", както и Павел Антонов, PhD от фондация " БлуЛинк ", стартират гражданска задача за ангажиране на политическите сили с проблемите, провокирани от използването на тютюневи и свързани с тях произведения в България.

В рамките на задачата доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев пушек ще посетят щабовете на претендентите за народни представители и ще ги срещнат с настояванията на гражданското общество за противопоставяне на тютюнопушенето.

Гергана Гешанова напомни, че страната ни е преди всичко по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младежите по какъв начин да живеят здравословно, тъй че да не се разболяват, уточни тя. Гешанова сигнализира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат. България още през 2006 година е подписала, дружно с още над 180 страни, Рамковата спогодба за надзор на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни от дълго време е трябвало да приложи всичко по тази спогодба. Ние обаче вършим единствено това, което Европейски Съюз ни притиска да свършим във връзка с тютюнопушенето, сподели Гешанова. Няма самодейност и блян страната да направи нещо, с цел да усъвършенства здравословното положение на хората в България, установи тя дружно със своите сътрудници. Те упорстват България да си извърши отговорностите по Рамковата спогодба. Затова и екипът на гражданската задача към този момент се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в Народното събрание. Повечето от партиите са заложили в стратегиите си ограничения, свързани със опазването на здравето и тютюнопушенето, само че от организациите за битка с този недостатък имат няколко значими претенции.

На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи произведения. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи произведения. Законът у нас го позволява, а това би трябвало да се промени незабавно, считат лекарите. Все още в магазините тютюневите произведения са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е по този начин, тъй като хората се подсещат да си закупят цигари или други произведения от тютюн. Поставянето на реклами на видно място е неприемливо, в случай че ние държим на здравето на нацията си, разяснява доктор Гешанова.

Според нея и сътрудниците ѝ би трябвало да се забрани спонсорството на фирмите за тютюневи произведения. Никъде на запад не се популяризира в какви дела и акции вземат участие фирмите за тютюневите произведения. По публични данни продуктите, които тези компании оферират на пазара, убиват половината от своите ползватели.

От екипа за цивилен напън упорстват още в контрола на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места да се включат повече органи като полицията да вземем за пример, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с инспекциите, разполагат с доста малко чиновници, които не могат да управляват дейно.

Не на последно място експертите упорстват за увеличение на акциза върху тютюневите произведения, което е мощен фактор за ограничението на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от популацията ще реши да не пуши, уточни Гергана Гешанова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР