България е на първо място по тютюнопушене в Европа,като страната

...
България е на първо място по тютюнопушене в Европа,като страната
Коментари Харесай

България е на първо място по тютюнопушене в Европа

България е преди всичко по тютюнопушене в Европа,като страната ни към този момент е надминала даже Гърция. Това заяви пред публицисти доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек. По думите йу нас пушенето е взело повече жертви, в сравнение с Ковид-19.

Тя добави, че 25% от 16-годишните у нас към този момент са интензивно пушещи и съобщи, че фирмите за цигари изкривяват в своя изгода политиките на страната, като спонсорират благотворителни, държавни и пациентски организации.

По данни на Коалицията за живот без тютюнев пушек доста огромен % от младежите в България пушат, а 15-16-годишните девойки палят цигари по-често от момчетата. Децата у нас пропушват прекомерно рано, изясни доктор Маша Гавраилова, ръководител на съдружие " България без пушек ".

Държавата не поема самодейност и няма блян да направи нещо, с цел да усъвършенства здравословното положение на хората в България, съобщи доктор Гергана Гешанова и показа настояванията на обединението.

Специалистите упорстват за увеличение на акциза върху тютюневите произведения, като съгласно тях част от популацията ще спре цигарите заради липса на средства. Те показаха още, че са нужни и повече инспекции за пушене на закрито.

Автор: Репортерът на Дарик радиоТодор Пантилеев

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР