България е на крачка от предсрочни избори. Вторият мандат за

...
България е на крачка от предсрочни избори. Вторият мандат за
Коментари Харесай

България е на крачка от предсрочни избори - и вторият мандат за управление бе върнат

България е на крачка от предварителни избори. Вторият мандат за ръководство на страната също остава в историята. Партията на Слави Трифонов получи досието от президента Румен Радев и секунди по-късно я върна.

Държавният глава прикани депутатите да стартират незабавна работа по актуализация на бюджета, а министър председателят в оставка Бойко Борисов го упрекна, че настройва партиите една против друга и предсказа тежка политическа рецесия.

Неуспех и за втория мандат за сформиране на държавно управление. Този път той остана в ръцете на партията не за дни, а единствено няколко секунди. Кандидатът за министър председател на „ ИТН “ Антоанета Стефанова пристигна на „ Дондуков “ 2 тъкмо в 9 часа в компанията на ръководителя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов и депутата Ивайло Вълчев. Тя получи мандата от президента Румен Радев, само че и му го върна назад. Мотивът е, че от партията не желаят да влизат в безпринципни обединения.

След като получи назад досието, президентът уточни кои са най-спешните задания пред Народното събрание и настоя за незабавна актуализация на бюджета. На фона на всички политически пристрастености, тук пред президентството имаше и митинг.

25 дни след избори те от „ ИТН “ получиха късмет да създадат свое държавно управление. Те обаче не го използваха. 35 секунди, откакто взеха мандата от президента, го върнаха. Причината - не желали да влизат в зависимости или в обединения с партии на статуквото.

„ За нас не е обикновено основаването на безпринципни обединения. Затова, господин президент, връщаме мандата за сформиране на държавно управление ”, съобщи номинираната за министър председател от „ ИТН ” Антоанета Стефанова.

С върнатата директория в ръце президентът Румен Радев още веднъж уточни, че страната ни се нуждае от постоянно и устойчиво държавно управление.

„ Разбирам и вашите претекстове, тъй като стабилно и дейно държавно управление не може да бъде основано въз основата на безпринципни сделки и не може да бъде ангажимент единствено на една партия ”, счита президентът.

Така, една крачка по-близо до нови избори , президентът разгласи кои са най-важните задания, които това Народно заседание би трябвало да свърши.

„ Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализацията на бюджета и лишава българските пенсионери, жителите и бизнеса от поддръжка при положение, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно държавно управление ”, добави Радев.

След 30-минутен диалог на закрити врата с президента, от „ ИТН “ си потеглиха от „ Дондуков “ 2. Без мандат, без държавно управление, само че с митинг на Вътрешна македонска революционна организация против изборните промени, който започва от Народното събрание, а минути по-късно се реалокира пред президентството.

В къс диалог Ивайло Вълчев от „ ИТН ” и Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация разискаха по какъв начин се стачкува и общува.

„ В една демократична страна всеки, сега, в който има какво да каже, излиза и го споделя ”, безапелационен е Вълчев.

„ И във Фейсбук ”, добави Сиди.

„ Защо във Фейсбук. На улицата - най-добре ”, отвърна Вълчев.

„ Предизвика ни това, че за първи път от 10 години още веднъж ще забележим гласовете от Турция ”, отвърна Сиди.

На този декор от партията на Слави Трифонов оповестиха, че най-вероятно дните на 45-ия парламент са преброени.

„ Което значи, че в този месец би трябвало да се направи най-необходимото - а това е да има почти естествен избирателен закон за идващите предварителни избори ”, изясни Йорданов.

Така вторият опит за сформиране на държавно управление беше несполучлив. Сега на дневен ред е въпросът коя ще е третата партия, която ще получи мандат за сформиране на държавно управление. Кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов първи върна мандата - несбъднат, през днешния ден това направи и Антоанета Стефанова.

Реакциите на случилото се в президентството не закъсняха. От ГЕРБ упрекнаха Румен Радев в „ казване на лъжи ”. В Народното събрание политическите пристрастености също се нажежиха.

Минути след връщането и на втория мандат, министър председателят в оставка попита по кое време ще пристигна време да съобщи поста.  

„ Цяло лято желаеха да си вървим, сега един месец не престават да се мотаят. Те трябваше към този момент да имат държавно управление, да са актуализирали бюджета, да са създали каквото желаят. Каквото лъжеха хората. Защо не го вършат? ”, попита министър председателят в оставка Бойко Борисов.

На рецензията на Радев за актуализацията на бюджета Борисов отговори с рецензия.

„ Продължават да приказват неистини, че не сме обезпечили средства и че надали не щели сме да ги оставим по-късно без пари. Това са неистини ”, уточни той.

Кабинетът в оставка продължи с рецензии към работата на Народното събрание. „ Днес е Велика сряда. Това е ден на измяната. Неслучайно и Народното събрание не се събра да работи. Защото умните, красивите, знаещите и можещите не вървят на работа, по този начин, както бях предизвестил. Обичат да спят до късно ”, счита министър-председателят в оставка.

В Народното събрание ГЕРБ продължиха с упреците към президента. „ Този човек от една година се пробва да провокира политическа рецесия. Честито, съумя! ”, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

От „ ИТН ” също останаха на тезата си за какво не е било допустимо да създадат кабинет.

„ Щяхме да бъдем задушени от тези, които показват за следващ път, посредством политическата мъка, взимат решения, които са срамни за суверена ”, съобщи Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов.

След отхвърли на „ ИТН ” „ Демократична България ” биха пробвали да създадат кабинет, в случай че мандатът отиде в тях.

„ Продължаваме да сме подготвени да търсим опция да бъде формирано болшинство на смяната в този парламент ”, изясни Христо Иванов от „ Демократична България ”.

„ Третият мандат е вероятен само и единствено при положение, че има съгласие и консенсус сред партиите на митинга ”, сподели Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! ”.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха да разясняват какви ще са ходовете им, в случай че те са третия избор за мандат на Радев. „ За това ще приказваме, когато ни бъде връчен мандат ”, уточни водачът на партията Корнелия Нинова.

От Движение за права и свободи към този момент резервират безмълвие. Както за върнатия мандат, по този начин и какво ще вършат, в случай че президентът избере тях при третото завъртане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР