България е на картата на Антарктида и е една от

...
България е на картата на Антарктида и е една от
Коментари Харесай

Антарктикът доц. Борислав Александров изнесе беседа в залата на Община Карлово

България е на картата на Антарктида и е една от 29-те страни в Консултативния съвет на Договора за Антарктида. Това показа доцент Борислав Александров, откривател и член на българската антарктическа експедиция в сказка с жители на Карлово на 13 юни в зала " Васил Караиванов ".
 
" Доц. Александров е тук, с цел да ни запознае от първо лице с това, което прави нашата страна на ледения континент ", сподели заместник-кметът на община Карлово Антон Минев при започване на срещата. През 1987 година стартира градежа на българската база " Св. Климент Охридски " на о. Ливингстън. Тя събира 23-ма членове, които пътуват до там с научно-изследователския транспортен съд, носещ същото име.
 
През октомври 2012 година е разгласен първият настоящ музей в Антарктида и това е филиал на Националния исторически музей. Българите построяват и първия православен параклис на ледения континент, а сега се построява нова лаборатория на повърхност от 330 км. м.

Българската научно-изследователската експедиция на Антарктида развива активност в региона на климатичните промени и прави научни разработки в региона на геологията, геофизиката, физиката, метеорологията, геодезията и други Доц. Борислав Александров работи от 25 години по програмата и изследва и картографира океанското дъно.

Паралелно с беседата за Антарктида в постройката на Община Карлово бе показана и пътуващата галерия " Децата на Земята ", проведена от СОНИК СТАРТ. Тя показва сбирка от фотографии, които отразяват хубостта на планетата и връзката й с хората. Фотографиите са подбрани измежду 320 снимки в конкурс във връзка Денят на Земята.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР