България е на финалната права по пътя към Еврозоната. Това

...
България е на финалната права по пътя към Еврозоната. Това
Коментари Харесай

Илия Лингорски: На финалната права сме по пътя към Еврозоната

България е на финалната права по пътя към Еврозоната. Това съобщи Илия Лингорски от Управителния съвет на Българска народна банка по време на конгрес, отдаден на преимуществата за бизнеса и стопанската система от приемането на еврото, съобщи БНР.

 

По силата на българското участие в Европейския банков съюз и неговите основни механизми - Единният контролен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране - Българска народна банка взе участие в на вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, в това число на банките в България, уточни Лингорски.

 

Българската национална банка, и Министерството на финансите работят дружно по синхронизирането на организационните, техническите и регулаторните действия за присъединението на страната ни към общоевропейската валута, добави той. Техническите условия към този момент са изпълнени:

 

" Следователно, ние сме при започване на пътя, ние сме на финалната права и сме сюрпризирани значима и, бих споделил, може би най-трудната част от този път посредством присъединение на страната ни към Европейския банков съюз и българския лев към Европейския валутен механизъм ”.

 

По време на форума бе посочен и образецът на Хърватия, която след приемането на еврото от началото на годината има растеж на Брутния вътрешен артикул с 2.8 % и спад на инфлацията от 10 на 8%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР