България е на едно от последните места в Европейския съюз

...
България е на едно от последните места в Европейския съюз
Коментари Харесай

Българите все още имат по-малко коли в сравнение със средното за Европа

България е на едно от последните места в Европейския съюз по моторизация на популацията. У нас едвам 425 на всеки 1000 души имат леки коли, до момента в който приблизително за Евросъюза цифрата е 560. Това демонстрират данните на Евростат към края на 2022 година, оповестени в четвъртък.

В това отношение страната ни е на четвърто място в обратна посока.

Най-малко персонални коли имат латвийците - 414 на всеки 1000 души, следвани от румънците с 417 и унгарците с 424. Италия е страната членка с максимален брой регистрирани коли - 684 на всеки 1000 души. Следват жителите на Люксембург, Финландия и Кипър.

За последното десетилетие делът на хората с коли в Европейски Съюз се е нараснал с 14,3 процентни пункта. През 2012 година приблизително 490 на всеки 1000 поданици на Евросъюза са имали персонални леки коли.

Но догонващите по стандарт поданици на страните от Централна и Източна Европа означават надалеч по-висок растеж на снабдяването с персонални возила.

В Румъния да вземем за пример през 2012 година едвам 224 на всеки хиляда души са имали персонални коли, т.е. за 10 години има 86,2% растеж.

Също доста висок растеж за този интервал се отбелязва в Хърватия, Унгария, Словакия, Естония, а също и в България, без значение че делът на моторизираните жители продължава да ги слага на едно от последните места.

През предходната година месечните данни няколко пъти поставяха България отпред на класацията по растеж на продажбите на нови коли в Европейски Съюз. Например през интервала януари - юли 2023 година у нас бяха 21 хиляди, при 17 хиляди за същия интервал на миналата година. Напоследък към 5% от продадените нови возила са електрически или хибридни коли. Но използваните коли по традиция са неведнъж повече.

Потребителските настройки у нас сега са да се отсрочи покупката на лек автомобил, без значение дали е нов, или използван, демонстрираха последните анкети на Национален статистически институт.

Например през декември делът на интервюираните жители, които считат, че плануваната покупка на лека кола би трябвало да се отсрочи за след 1 година, бе повишен със 78,4 процентни пункта. Тези настройки започнаха да се ускоряват още по време на пандемията през 2020 година През 2021 година затихнаха, само че тогава стартира внезапен спад на импортираните нови коли поради липса на чипове и нарушавания на веригите на доставки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР