България е на едно от последните места по дял на

...
България е на едно от последните места по дял на
Коментари Харесай

Нивото на ваксинирани в България - като в Африка, в топ 5 по смъртност сме в света

България е на едно от последните места по дял на имунизираното население и на едно от първите по смъртност от Covid-19, освен в Европейски Съюз, само че и в целия свят, демонстрират настоящите статистически данни за коронавирусната пандемия, оповестени в уеб страницата.

По дял поставените дози страната ни попада в групата на най-слабо имунизираните народи, където (освен Украйна, Молдова, Мианмар, Киргизстан и Босна) няма други страни отвън най-бедния континент - Африка. Данните към 11 октомври демонстрират, че у нас са сложени 37,61 дози ваксини на 100 души население. За съпоставяне, за Европейски Съюз това число е приблизително 108.96, а за африканския континент - 12,11.

Съседите ни се оправят много по-добре: Румъния - 56%, Северна Македония - 47%, Сърбия - 96 на 100.



Уточняваме, че за многодозовите ваксини се регистрира всяка обособена доза. Тъй като едно и също лице може да получи повече повече от една доза, броят на дозите на 100 души може да бъде по-голям от 100.

Ако тези темпове на имунизация в страната ни се запазят, България няма да успее да имунизира даже с една доза най-малко 40% от популацията си до края на 2021 година Тази цел в световен мащаб беше сложена през август от Организация на обединените нации, Международния валутен фонд, Световната банка, Световната здравна организация и Световната комерсиална организация. Това още веднъж ще ни сложи твърдо в групата на Африка и някои разкъсвани от беднотия и междуособици страни като Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак. Заедно с Украйна, Молдова
и Босна.



В същото време България е измежду първенците в друга черна статистика - по дял за умрелите с Covid-19. С 3162 жертви на коронавирусната зараза на 1 милион население страната ни се подрежда в топ 5 по коронавирус смъртност, дружно с Черна гора (3171), Северна Македония (3288), Босна (3359) и първенецът Перу (5986).



Данните демонстрират още, че след пика на дневния брой имунизации в средата на май тази година (когато са поставяни приблизително 0,4 дози на 100 души население седмично), броят им спада стабилно във времето, като тази наклонност продължава и към днешна дата (0,08 дози на 100 души седмично).



Провалът във имунизационната акция докара страната ни до различен обезпокоителен връх. Към 3 октомври България е на второ място в Европейски Съюз по безспорен брой на приети в болница пациенти с Covid-19 - 5217 души. Няма страна в общия блок, в която да има повече инфектирани с тежки признаци на ковид и потребност от хоспитализация. Освен Франция със 7308 инфектирани в болница. Но сравнението сред популацията на двете страни - 67 милиона против 7 милиона, несъмнено не е в интерес на страната ни.




Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР