България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране

...
България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране
Коментари Харесай

Българите излизат в пенсия рано спрямо средното в Евросъюза, но с по-малки пари за старост

България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране в Европейския съюз, като преди нас са единствено 7 страни. Но пък минималната ни пенсия от 523 лева (267 евро) ни слага на предпоследно място от 28 страни – зад нас е единствено Литва.

Според финансиста Емил Хърсев казусът може да бъде решен като се усили броя на работещите пенсионери и се повдигане възрастта за пенсиониране. Просто би трябвало да работим по-дълго, с цел да получаваме по-достойна пенсия през последната част от живота си.

Това, несъмнено, е извънредно мъчителна тематика. Франция да вземем за пример бе изправена пред гражданска война поради решимостта на държавното управление да вдигне пенсионната възраст.

„ Не може един работещ да устоя трима неработещи ”, безапелационен е Хърсев. А такава е вероятността при разходно-покривният модел, които използваме в България. Сега един ангажиран работи за пенсиите на двама пенсионери.

В Европейски Съюз най-рано се пенсионираха французите (62 г.) с минимална пенсия 673.76 евро. Само че от септември минималната възраст за пенсиониране в страната към този момент е 62 години и 3 месеца. Властите имат намерение да усилват този предел с три месеца всяка година, с цел да доведат нещата до 64 години през 2030-та.

На 62 година се пенсионират и в Гърция, само че там би трябвало да имаш 40 години стаж – минималната пенсия е 384 евро. На 63 година се пенсионират във Финландия, където минимумът е 922.42 евро. На 63 година и 10 месеца се пенсионират в Чехия, като минимумът е еднакъв на 10% от междинната месечна заплата.

Най-дълго работят в Германия, Италия и Дания – до 67 години. В Дания се приказва за възраст за пенсиониране от 69 години. Минимални пенсии в Германия и Дания няма, а в Италия най-ниската е 568 евро.

На 66 година и 7 месеца се пенсионират в Португалия (минималната пенсия  варира от 278.05 до 402.32 евро) и Нидерландия – следващата година възрастта се усилва на 67 години.

Без повдигане на възрастта за пенсиониране ни чакат ниски заплати и ниски държавни пенсии, разясняват икономисти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР