България е на дъното по използване на интернет в ЕС

България е на дъното по използване на интернет в ЕС ...

България е на дъното в ЕС по използване на интернет


България е на дъното по използване на интернет в ЕС през 2020 година, показват последните данни на Евростат. От статистическата служба обясняват, че все още нямат информация за употребата на интернет от Франция и Италия.

Но според наличните данни 87% от гражданите на общността на възраст между 16 и 74 години са използвали мрежата поне веднъж в последните три месеца. Най-съществен е този дял в Дания (99%), Люксембург (98%) и Финландия и Швеция (по 97%).

На обратния полюс освен българите са още гражданите на Румъния, Хърватия и Португалия, където 78% съобщават, че са използвали интернет поне веднъж през последните три месеца.

Данните показват, че през последните години употребата на интернет в ЕС расте бързо. През 2010 година 67% от хората на възраст между 16 и 74-годишна възраст са използвали мрежата. Пет години по-късно през 2015 година техният брой вече е 78 на сто.

Основно мрежата се ползва за изпращане на мейли (74%), информация за стоки и услуги (69%) и изпращане на съобщения (68%). 65% от европейците четат новини онлайн, като този процент е най-висок във Финландия (90%) и най-нисък в Румъния (37%). 57% от гражданите на ЕС използват интернет за връзка със своята банка.
 Статистиката показва, че 50% от българите са търсили в интернет справка за стоки или услуги през 2020 година, 41% четат онлайн вестници или новинарски сайтове. 29% през миналата година са използвали интернет, за да потърсят здравна информация, 13% - за интернет банкиране, а 10% - за образователни материали.

49% са изпращали съобщение през различни приложения (Skype, Whatsapp, Messenger), а като цяло 55% от българите са използвали интернет, за да влязат в своите акаунти в социалните мрежи. 31% пък гледат телевизия или видеостриймове онлайн.

В условията на пандемия много хора запазват социална дистанция и използват много повече интернет, показват още данните на Евростат за целия ЕС. През миналата година 60% от европейците са направили видео или телефонен разговор през интернет през последните три месеца. Тук има най-сериозно повишение спрямо дейностите в интернет през 2019 година, отчитат от Евростат.

Най-голям по този показател е делът на гражданите на Кипър (85%), а най-нисък - на Чехия и Словения (по 52%). По данни на статистиката 59% от българите са провели видео или телефонен разговор онлайн поне веднъж през последните три месеца.

Още новини четете в
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg