България е на челно място в Европейския съюз по смъртност

...
България е на челно място в Европейския съюз по смъртност
Коментари Харесай

Доклад: България е първа по смъртност в ЕС заради мръсния въздух

България е на челно място в Европейския съюз по смъртност поради нечистия въздух. Един от главните замърсители остават колите, настояват от Световната здравна организация.
Снимка: bTV

60% от мръсния въздух се дължи на колите, а останалите 40 са поради битови замърсители.

Снимка: bTV

В международен мащаб поради него живота си губят 7 милиона души, като максимален дял се пада на сърдечните болести, пневнониите и инсултите.

По европейски стандарт равнищата на фини прахови частици не трябва да надвишават 25 микрограма на пространствен метър. Здравните рекомендации обаче демонстрират, че безвредни са до 10 микрограма.
Снимка: bTV

Над 400 хиляди българи страдат от астма. Вече 18 години Кина Асенова е една от тях.

" Посреднощ се разсъниха от мощен зной и не можех да вдишвам. Това е убийството за хората, страдащи от белодробни болести - мръсният въздух ", спомня си Кина.

Снимка: bTV

В града пристъпите зачестяват, по тази причина се стреми да е повече измежду природата.

" Това е кошмарно заболяване, всеки човек, който е астматик, знае, че без въздух не може да се живее, както рибата не може без вода ", изяснява дамата.

Тя основава фондация за страдащи от болестта. По нейни данни единствено в ямболско близо 60 000 има астма. И от ден на ден деца се раждат с нея.
Снимка: bTV

По данни на Световната здравна организация равнищата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизтан, Таджикистан и Грузия.

„ В Западна Европа, изключително в Скандинавските страни, казусът не съществува”, съобщи доцент доктор. Михаил Околойски от СЗО.
Снимка: bTV

Според Световната здравна организация 15 000 българи умират прибързано поради мръсния въздух. Той вреди на всички системи в тялото, споделят експертите.

Каква тъкмо взаимозависимост има сред дните със смог и животозастрашаващите положения - занапред у нас стартират изследванията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР