България е на челни позиции по консумация на алкохол на

...
България е на челни позиции по консумация на алкохол на
Коментари Харесай

България в топ 10 на алкохолизираните нации, и то без да броим домашната ракия

България е на челни позиции по консумация на алкохол на глава на популацията. Тя е измежду 10-те страни, които пият най-вече в света. И можеше да е преди всичко, в случай че някой беше създал методология, която да калкулира и производството, надлежно използването на домашна ракия и вино. 
Прочетете още
Един на всеки 10 души у нас пие всекидневно. Средно се пада 12.5 литра чист алкогол на глава на популацията. 12% от нашенци се напиват тежко най-малко един път в месеца. 

България и още осем от рекордьорите са в Европейски Съюз.  

Ако смятате, че европейците пият доста, ориентирали сте се напълно вярно. Хората на целия континент употребяват повече алкохол, в сравнение с във всяка друга част на света. 

Както и при всички други навици, и при алкохолните има огромни разлики сред нациите.  

Средно на година на един европеец на 15 и повече години се пада употребява приблизително 9,5 литра чист алкохол, което се равнява на към 190 литра бира, 80 литра вино или 24 литра спиртни питиета.  

Това се споделя в европейския здравен отчет за 2021 година на Световната здравна организация (СЗО).  

Общата консумация на алкохол на глава от популацията е намаляла с 2,5 литра (21 процента) сред 2000 година и 2019 година в Европейския район на СЗО, който обгръща обширна географска област от 53 страни, в това число Русия и някогашни руски страни като Молдова.

Но хората не престават да пият, изключително в Западна Европа. От 10-те страни, които пият най-вече в света (и като се вземе поради потреблението на туристите), девет се намират в Европейския съюз (ЕС).

През 2019 година 8,4% от население на Европейски Съюз (на 15 или повече години) е употребявало алкохол всеки ден, 28,8% са пили най-малко един път седмично и 22,8% най-малко един път месечно, до момента в който 26,2% са декларирали, че в никакъв случай не са употребявали алкохолни питиета или не са употребявали такива в последните 12 месеца.

Между страните от Европейски Съюз има огромни разлики в изчислената консумация на алкохол, само че една наклонност остава преобладаваща: мъжете пият повече от дамите: 13 % от мъжете против 4,1 % от дамите пият алкохол всеки ден; 36,4% от мъжете против 21,7% от дамите пият най-малко един път всяка седмица.

Най-големите разлики в потреблението на алкохол сред половете са в Португалия (33,4% от мъжете пият всекидневно против 9,7% от жените) и Испания (20,2% против 6,1%).



Коя страна пие най-вече в Европа?

През 2019 година първите 10 европейски страни с най-висока консумация на алкохол на глава от популацията са Чехия (14,3 литра), Латвия (13,2), Молдова (12,9), Германия (12,8), Литва (12,8), Ирландия (12,7), Испания (12,7). ), България (12,5), Люксембург (12,4) и Румъния (12,3).

Топ 10 на страните, които употребяват минимум алкохол в европейския район на СЗО, са Таджикистан (0,9 литра), Азербайджан (1,0), Турция (1,8), Узбекистан (2,6), Туркменистан (3,1), Израел (4,4), Армения (4,7), Казахстан (5,0), Албания (6,8) и Северна Македония (6,4).

Заслужава да се означи, че множеството страни в този лист, като се изключи Северна Македония, Армения и Израел, имат мюсюлманско болшинство от популацията, за което потреблението на алкохол е неразрешена и наказана.

За разлика от това в границите на Европейски Съюз нито една страна няма годишна консумация на глава от популацията от по-малко от пет литра чист алкохол, в действителност единствено пет страни са под годишна консумация на глава от популацията от 10 литра: Италия (8,0), Малта ( 8,3 литра), Хърватия (8,7), Швеция (9,0) и Холандия (9,7).



Европейците пият доста, само че какъв брой постоянно?

Данните демонстрират, че с придвижване на възрастта хората усилват и дневния си банкет на алкохол.

Хората на възраст сред 15 и 24 години са най-малката група в статистиката за ежедневните пиячи (представляващи единствено 1 процент), до момента в който тези на 75 или повече години са по-склонни да пият всеки ден (16 процента).

В групата на възрастните обаче максимален е делът на хората, които въобще не използват алкохол или не са го употребявали през последните 12 месеца (40,3 на сто).

В Европейски Съюз пиенето всеки ден е най-често срещано в Португалия, като една пета (20,7 процента) от популацията използва алкохол всекидневно, следвана от Испания (13,0 процента) и Италия (12,1 процента). Най-ниският дял на всекидневно пиещите е към 1 % в Латвия и Литва.



Страната от Европейски Съюз с максимален дял от популацията, употребяващо алкохол на седмична база, е Холандия (47,3 на сто), Люксембург (43,1 на сто) и Белгия (40,8 на сто).

Хърватия има най-голям дял от популацията (38,3 процента), което споделя, че в никакъв случай не е употребявало алкохол или не е употребявало през последните 12 месеца.

Във всички европейски страни явно има доста повече дами, в сравнение с мъже, които стоят надалеч от алкохола.

Жените са най-трезви в Италия, където 46,7 на 100 споделят, че в никакъв случай не са употребявали алкохол или не са употребявали през последните 12 месеца (в съпоставяне с 21,5 на 100 от мъжете). В Кипър тази цифра е 44,2% от дамите против 12,8% от мъжете, а в България - 42,0% от дамите против 16,2% от мъжете.



Някои страни от Европейски Съюз имат повече епизоди на тежко пиянство от други.

Тежкото пиянство се дефинира като усвояване на еквивалента на повече от 60 g чист етанол (приблизително шест общоприети алкохолни напитки) едновременно.

Почти всеки пети европеец (19 процента) оповестява, че е имал епизоди на тежко пиянство най-малко един път месечно през 2019 година

Най-големият дял на възрастни, участващи в епизоди на тежко пиянство най-малко един път месечно, е открит в Дания (38 процента), Румъния (35 процента), Люксембург (34 процента), Германия (30 процента) и Белгия (28 процента). на сто).

Интересното е, че някои страни, в които забележителна част от популацията пие алкохол всеки ден, като Испания и Италия, се класират доста ниско в скалата за тежко пиянство, надлежно с 6% и 4%.

Евростат споделя, че постоянната рискова еднократна консумация на алкохол е непропорционално по-разпространена измежду мъжете. По същия метод процентът е по-висок измежду тези с гимназиално и колеж/университетско обучение и най-високи приходи.



Колко питиета са безвредни?

Според СЗО няма безвредно равнище на пиянство. И въздържането от консумация на алкохол е единственият метод да избегнете нездравословното му влияние.

Правителствата обаче издадоха насоки за ползване с невисок риск.

На канадците да вземем за пример неотдавна беше казано от Националния център за приложимост на субстанции и пристрастяване да се лимитират единствено до две питиета седмично. Това е трагично понижение от предходната рекомендация, която позволяваше 10 питиета седмично за дами и 15 питиета седмично за мъже.

Европа е по-толерантна от Канада и насоките са релативно сходни в другите страни от Европейски Съюз.

Белгия, да вземем за пример, споделя, че ограничаването е 21 общоприети чаши на седмица за мъж и 14 за жена, без значение дали това са половин халба бира или дребни чаши вино.

Ирландия обаче предлага най-много 17 общоприети седмични питиета за мъже и 11 за дами.

България и Холандия споделят, че дневният целесъобразен предел е една чаша вино, една бира или 50 мл. спиртни питиета.

Германия споделя, че оптималната търпима дневна доза за мъже е 24 g алкохол, което е еквивалентно на 500 ml бира (една пинта), 250 ml вино (голяма чаша вино) или 60 ml концентрат. На дамите се предлага да пият на половина по-малко.

Изпробването на скенер за лице, който прави оценка възрастта ви, може да значи края на идентификацията при пазаруване на алкохол

Естония предлага най-малко три дни без алкохол на седмица и да не спестявате дневен банкет на алкохол, с цел да препивате по-късно.

Люксембург и Кипър поучават да се избира виното и бирата пред спиртните питиета. Норвегия споделя, че алкохолът не би трябвало да надвишава 5 % от общия калориен банкет.

NHS на Обединеното кралство предлага да пиете не повече от 14 единици алкохол на седмица, разпределени в три дни или повече. Това е еквивалентно на към шест приблизително огромни (175 мл) чаши вино или шест халби бира с 4 % алкохолно наличие.

Тъй като дамите имат по-малко телесна вода от мъжете с сходно телесно тегло, те всмукват и метаболизират алкохола по друг метод. Това значи, че като цяло дамите имат по-високи концентрации на алкохол в кръвта след банкет на еквивалентни количества алкохол.

Алкохолът е един от най-големите опасности за рак на гърдата, предизвестява Световната здравна организация.

Смъртоносният резултат от алкохола

СЗО свързва алкохола с 30 % от смъртните случаи от неволни пострадвания, да вземем за пример удавяне и пътнотранспортни катастрофи, и с 39 % от смъртните случаи от умишлени пострадвания, като самоубийство и ликвидиране.

Пиенето също е обвързвано с рискови психически и обществени последствия, в това число насърчаване на зависимости на младежи към разнообразни субстанции и беззащитен секс, които в последна сметка играят роля в предаването на заболявания, като ХИВ и вирусен хепатит. 

СЗО пресмята, че алкохолът предизвиква съвсем 1 милион смъртни случая годишно в европейския район на СЗО и 3 милиона смъртни случая в международен мащаб.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР