България е на 49-о място от 167 държави по свобода

...
България е на 49-о място от 167 държави по свобода
Коментари Харесай

България е на 49-о място от 167 държави по свобода на словото

България е на 49-о място от 167 страни по независимост на словото в изследването на „ Икономист “ за показателя на народна власт през 2017 година, написа "Монитор ".

Класацията е част от годишния отчет на „ Разузнавателния отдел на Икономист “ (EIU), за равнището на народна власт в света и действително ни слага с цели 62 места по-напред от провокиралите кавги даже в Народното събрание рейтинги на „ Репортери без граници “. EIU е част от „ Икономист груп “. Световноизвестната английска компания с изключение на едноименното списание поддържа и въпросното особено аналитично звено, провеждащо разнородни изследвания и разбори, които се употребяват освен от държавни и интернационалните организации, а и служат за ориентир на огромни бизнес вложители.

В годишния отчет на EIU за „ показателя на демокрацията “ през 2017 година особено внимание е обърнато на заканите пред свободата на словото.

Иначе въпросният показател, който се изготвя от 12 години насам, е обект на съществено проучване и справедлив разбор по 60 справедливи индикатора. В него България е на 47-мо място, което е стабилно спрямо предишни години и е една от водещите позиции за района Източна Европа. Отделна глава е отдадена на „ свободата на словото “, защото съгласно откривателите през последната година в международен проект има съществени закани против нея, а това е един от главните индикатори, по които се пресмята и показателят на демокрацията. Направено е редом изследване, което демонстрира, че има съществени разминавания в класацията за показателя на демокрацията и подредбата по независимост на словото. В нашия случай разликата е едвам 2 места, като България попада в графата „ частично свободна “ дружно с още над 30 страни. Направени са задълбочени разбори върху речта на омразата, разпространяването на подправени вести и най-много намесата на управляващите във връзка с работата на медиите. В район Европа особено внимание е обърнато на Турция, Унгария, Сърбия и Малта.

Особено внимание на влиятелното изследване обърна Емил Кошлуков. В профила си във „ Facebook “ програмният шеф на Българска национална телевизия разгласява отчета, съпроводен с коментар. „ Сега пущам тук класацията им за независимост на словото, с ясна методика и източници. Не сме цъфнали, само че се вижда разликата сред съществено проучване и другото, което, меко казано, е много субективно и непрофесионално. Това не е оповестено, тъй като по-лесно е да лепим етикети, вместо да четем “, гласи част от коментара на Кошлуков.

Множеството коментирали обявата му също вършат паралел с манипулативната ранглиста на „ Репортери без граници “, в която България е сложена на 111 място от 180 страни. Разликата е, че изследването на EIU е направено на база справедливи индикатори, защото задачата му е да даде потребна информация на вложители и държавни организации, до момента в който класацията на НПО-то е направена на база анекти „ за чувство за независимост на словото “ от публицисти в тези страни. Анкетите обаче са анонимни и не е ясно на какъв принцип се сортират хората, които ги попълнят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР