България е на 45 място, отчита Световният дарителски индекс на

...
България е на 45 място, отчита Световният дарителски индекс на
Коментари Харесай

България е на 45-о място по щедрост в света през 2020

България е на 45 място, регистрира Световният дарителски показател на КАФ 2021 (CAF World Giving Index) – най-авторитетното изследване, което мери щедростта в 114 страни.

Ежегодно изследване на световната благотворителност разкрива голямото въздействие на пандемията COVID-19 върху благотворителността – в положителен, и в отрицателен проект.

Общности по целия свят се активизираха, с цел да оказват помощ на съгражданите си за справяне с следствията от пандемията COVID-19. В резултат на това са регистрирани най-високи индикатори по индикатора „ помощ за чужд “ от основаването на Индекса през 2009 година Повече от половината (55%) от пълнолетното население на света - или 3 милиарда души - споделят, че са помогнали през 2020 на човек, който не са познавали.

По същия метод през 2020 година повече хора са дарили пари, в сравнение с през последните пет години (31%). Нивата на доброволчество през 2020 година са общо взето непроменени на световно равнище.

Тазгодишното изследване ясно демонстрира въздействието на наложения локдаун - пет огромни западни стопански системи за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни.

От върха на класацията отпадат Съединени американски щати (19 място през 2020), Канада (35), Ирландия (26), Англия (22) и Холандия (39). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, само че там изследването е извършено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.

За съпоставяне: Съединените американски щати бяха най-щедрата страна в света през предходното десетилетие и седем от 10-те най-щедри страни бяха измежду най-богатите в света. Топ 10 (средно за последните 10 години): 1. Съединени американски щати (58%), 2. Мианмар (58%), 3.Нова Зеландия (57%), 4. Австралия (56%), 5. Ирландия (56%), 6. Канада (55%), 7. Англия (54%), 8. Холандия (53%), 9. Шри Ланка (51%), 10.Индонезия (50%).

През 2020-та най-щедрата страна в света е Индонезия, която оглавява листата и през 2018 година Следват я Кения и Нигерия.

Топ 10 за 2020: Индонезия (1), Кения (2), Нигерия (3), Мианмар (4), Австралия (5), Гана (6), Нова Зеландия (7), Уганда (8), Косово (9), Тайланд (10).

Няколко страни се изкачват нагоре в класацията и се появяват за първи път в топ 10, в това число Нигерия, Гана, Уганда и Косово - само че до момента в който общите им резултати имат известно нарастване, покачването им е обвързвано и с относителния спад на други страни.

България бележи персонален връх, като се изкачва от дъното на таблицата до 45 място от 114 страни. Дарителският ни показател е 37%.

В България през 2020: 64% са помогнали на чужд, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци.

Традиционно у нас най-високи индикатори получаваме при „ помощ за чужд “, а доброволчеството е най-слабо. През миналата година жителите на България са показали по-висока интензивност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 %, бележи максимален скок, следим удвояване – 12%.

За съпоставяне: приблизително за последното десетилетие страната ни е била на 120 място с дарителски показател 19%. Показателите са били – помощ на чужд – 36%, даряване на пари - 16%, доброволчеството - 5%
През 2018 България беше на 126 място от 146 страни, а през 2017 – на 127 място от 139 страни.

Световният дарителски показател на КАФ е световно изследване, което обгръща повече от 1,6 милиона души от 2009 година насам. То се основава на три въпроса: помогнали ли сте на чужд, дарили ли сте пари и били ли сте доброволци за добра идея през последния месец. Индексът е формиран от средноаритметичното на отговорите на трите въпроса, описващи дарителското държание. Всяка година Индексът обгръща друг брой страни и изследва сред 90 и 96% от популацията на планетата.

В това издание на Индекса са включени данни за 114 страни, представляващи над 90% от възрастното население на планетата. Изготвените класирания не се основават на размера на дарените суми или броя на прекараните доброволчески часове.

Световният дарителски показател се показва в България от Фондация BCause, която е българският член на CAF Global Alliance.

Елица Баракова, изпълнителен шеф на BCause:

“Световният дарителски показател на КАФ за 2020 демонстрира действително невижданата взаимност, която обществото ни сподели в лицето на опасността COVID-19, взаимност, която съумяхме да запазим освен за къс спешен интервал, а през цялата година, която самоуверено може да назовем годината, в която дарителството нямаше отмалялост.

Естествено, голямата част от дарителството се насочи към лекарите, сестрите в лечебните заведения и всички хора на първа линия против пандемията. Там бяха и благотворителните организации, отдадени на хората от най-уязвимите общности - те без подозрение завоюваха нови сътрудници и донори.

Добре развитите дарителски принадлежности и отличната известност на Фондация BCause ни помогнаха да имаме значимо присъединяване в дарителската 2020. Най-важната ни цел в този момент е, след отлива на спешното дарителство, да укрепим новите партньорства в интерес на дълготрайни обществени цели и да пожелаваме от държавните институции съответно припознаване на ролята на Неправителствени организации в развиването на България.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР