България е на 41-во място (от 162 държави) със 7,78

...
България е на 41-во място (от 162 държави) със 7,78
Коментари Харесай

България е на 41-во място в индекса на човешка свобода

България е на 41-во място (от 162 държави) със 7,78 точки в показателя на човешката независимост . Сред страните в Европейския съюз по-нисък резултат имат единствено Унгария и Гърция . Спрямо изданието от предходната година резултатът на страната понижава с 0,04 т. без смяна на позицията ѝ в класацията. Това демонстрира показателят на човешката независимост, оповестен от Института за пазарна стопанска система.

Припомняме, показателят на човешката независимост (HFI), изготвян от Института Катон и представян в България от Института за пазарна стопанска система, мери необятното разбиране за независимост. То включва самостоятелните, гражданските и икономическите свободи.

Методологията събира данни от редица международни организации (например МВФ, СБ, СТО ), експертни въпросници, информация от други показатели (като този за Правене на бизнес и за Глобална конкурентоспособност). Индексът се образува от 83 обособени индикатора, групирани в 12 категории, измерени по скалата от 0 до 10 точки .

Общото показване на България в тазгодишния показател се образува от 12-те включени категории.

 Снимка 394531
Източник:

Първата - самостоятелна независимост .

1) Върховенство на закона (4,9 т.) - това е една от най-проблемните за България категории освен в сегашния показател, само че и в други интернационалните проучвания. Основният проблем е в наказателното право (4,1 т.), само че и всички знаци, включени в тази категория, са на извънредно ниско равнище, още повече за европейска страна.

2) Сигурност и сигурност (9,8 т.) - мощна категория за България, а високата оценка идва от относителната липса на терористични офанзиви, както и от сравнителната сигурност на дамите в обществото.

3) Свободно придвижване (10,0 т.) - България получава оптималния резултат поради свободното придвижване на хората във и отвън страната.

4) Свобода на религията (7,1 т.) - в тази категория като съществени проблеми са изтъкнати правните и регулаторни ограничавания на изповядването на другите религии (5,8 т.), както и на образуването на религиозни организации (7,5 т.).

5) Свобода на сдружаване и гражданско общество (9,5 т.) - най-ниската оценка тук е за образуването и работата на политическите партии (7,5 т.), а опцията за основаване на асоциации, професионални организации и други под. е оценена с оптималната оценка.

6) Свобода на словото и информацията (8,8 т.) - като недостатъци са посочени политическият напън и надзор на медиите (5,8).

7) Свобода на идентичността и взаимоотношенията (9,3 т.) - високият резултат в тази категория е свързан от правата на родителите и неналичието на ограничавания във връзка с разводите.

 Снимка 394533
Източник:

Втората категория - икономическа независимост

8) Размер на държавното управление (7,0 т.) - България получава ниски резултати поради високите разноски на държавното управление (5,7 т.) и забележителните прехвърляния и дотации (5,8 т.). Най-добри в тази категория пък са резултатите във връзка с данъчното задължение (8,5 т.) и държавните компании (8,0 т.).

9) Съдебна система и право на благосъстоятелност (4,8 т.) - най-слабата категория за България. За независимостта на съда страната получава едвам 3,3 т., а доверието в полицията е оценено с 4,3 точки.

10) Достъп до постоянни пари (9,4 т.) - относително високият резултат е свързан от свободата за владение на задгранична валута и дефлацията в страната през обсъждания интервал (2016 г.).

11) Свобода на интернационалната търговия (8,1 т.) - ниските мита за търговия в резултат на участието на България в Европейския съюз покачват оценката на страната. Относително високи, обаче, остават регулаторните ограничавания пред търговията.

12) Регулиране на заема, труда и бизнеса (7,6 т.) - до момента в който неналичието на тежко контролиране на кредитния пазар се прави оценка високо (9,6 т.), бюрократичните ограничавания не престават да задушават бизнеса (6,2 т.) и пазара на труда (7,0 т.).

 България закова втора година на 46-то място по икономическа независимост
България закова втора година на 46-то място по икономическа независимост

До България се подреждат Ботсвана, Перу, Уганда и Монголия

Според ИПИ, р езултатът на България в Индекса на човешката независимост като цяло не се трансформира през годините . Спрямо данните за 2008 година - първата, за която страната ни има такива - оценката на страната е с 0,07 т. по-висока . Най-слабите резултати - тези, свързани със правосъдната система - даже се утежняват през годините. Както демонстрира проучването, това води до ограничение на свободите и приходите в страната .

Данните от тазгодишното издание са за 2016 година - последната година, за която има сравними данни за всички включени страни. Изданието от 2018 година обгръща 162 страни .

С най-голям резултат е Нова Зеландия (8,89 т.), следвана от Швейцария (8,79 т.) и Хонконг (8,78 т.). С най-ниски резултати пък са Сирия (3,77 т.), Венецуела (4,20 т.) и Йемен (4,25 т.). Спрямо миналогодишното издание човешката независимост се е подобрила в 63 страни, намаляла е в 87 страни, а в 9 е останала непроменена. Това се показва в понижение на международния резултат с 0,01 точки.

Икономическата и самостоятелната независимост са ясно свързани, демонстрира проучването. Там, където се зачита икономическата независимост, се зачита и самостоятелната и назад.

По-високата независимост има и правопропорционална връзка с приходите на човек от популацията - най-свободната ¼ от страните имат над три пъти по-висок БВП на човек спрямо най-несвободната ¼ от страните .

Изследването потвърждава и че свободата води до ценене на правата на дамите и по-висока степен на народна власт .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР