България е на 41 място по прозрачност на пазара на

...
България е на 41 място по прозрачност на пазара на
Коментари Харесай

Пазарът на имоти в България е сред най-непрозрачните

България е на 41 място по бистрота на пазара на недвижими парцели измежду 93 страни, изследвани от консултантската компания Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL). Индексът за 2022 година подрежда страната ни директно след Израел, Индия, Гърция, Турция, Индонезия и Мексико.
Държавите се правят оценка от позиция на капиталовата успеваемост, пазарните условия, процеса на преводите и резистентност. В топ 12 на страните с висока бистрота на имотния пазар са Англия, Съединени американски щати, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия, Нова Зеландия, Белгия, Япония.
Сред европейските страни България е с един от най-непрозрачните имотни пазари, с по-лоши резултати от нас са единствено Хърватия, Словения и Сърбия.
Пазарът на недвижими парцели у нас страда от липса на задоволително вярна информация за цените, при които се подписват покупко-продажбите, и на процедура е " захласнат " от обявите с предложения в уеб страниците и в обществените мрежи, е мнението на специалистите в сектора. Според тях една от стъпките за решаването на казуса е стандартизирането на изписването на информацията в нотариалните актове при изповядване на покупко-продажбите.
" В момента хората се осведомят за имотния пазар главно от профилираните уеб сайтове за разгласи, само че там се разгласяват единствено офертни цени. За какви пари се подписват покупко-продажбите не може да се откри елементарно информация. Редно е Агенцията по вписванията да разгласява някакви междинни стойности за градовете и за обособените региони в огромните градове, само че това не се случва ", разяснява ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев, представен от segabg.com.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР