България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000

...
България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000
Коментари Харесай

Спада заболеваемостта от COVID-19 у нас, НОЩ отново ще дава брифинги

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от популацията от COVID-19 в Европа. Страната ни продължава сполучливо да държи развиването на епидемията под надзор и не се разрешава претоварване на здравната система. На национално равнище е обезпечен и нужният запас от защитни средства и лекарства за период до 6 месеца напред. Това рапортува министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния действен щаб в Министерския съвет.

Още данни от настоящата обстановка с разпространяването на COVID-19 у нас и прилаганите ограничения пред премиера показаха също ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев, шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, оповестяват от Министерския съвет.

Здравният министър посочи, че България дружно с още три страни са единствените в Европа с негативна наклонност от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици.

Докато за същия интервал междинната наклонност в Европа е за повишаване от плюс 22%. " Готовността на здравната ни система продължава да е на високо равнище ", уточни министър Ангелов.

" В България доста добре се ръководи използването на ограниченията за оправянето с ковид. Така че все още безусловно нищо не постанова разнообразни ограничения от тези, които имаме ", подчертава министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът бе безапелационен, че няма да се вършат КПП-та и опроверга всевъзможни спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничавания за хората. Борисов посочи, че страни с по-строги ограничения от тези в България, сега са с доста по-лоши индикатори от нас.

Премиерът разпореди да се възобнови практиката за даване един път седмично на медиите на настояща информация за епидемиологичната обстановка у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

" На първо място ни е значимо здравето, на второ - да запазим стопанската система да работи ", акцентира Борисов. Той добави, че с помощта на ограниченията 60:40 и 80:20 са непокътнати близо 300 000 работни места и изрази специфична признателност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. " Увеличението на заплатите в РЗИ и обществените служби с 30% е безусловно направено, справедливо и оценено от хората ", безапелационен бе министър председателят.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев рапортува на премиера, че в проектобюджета за следващата година са планувани средства за декларираните в Европейската комисия бройки ваксини, както и запас за обезпечаването на персонални защитни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на поддръжката от 1000 лева на хората на първа линия в битката с ковид, като ще бъде продължен срокът за приемане и ще бъде уголемен обсегът на медицинския и немедицинския личен състав, имащи право на поддръжката.

Председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че обстановката във въоръжените сили също е под цялостен надзор, не се позволява разпространяване на болестта при курсантите и образователният им развой е в ход. Директорът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев рапортува, че ситуацията в София във връзка с ковид е спокойна и районните здравни инспекции имат подготвеност да дават защитни средства при поискване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР