България е на 112-то място по свобода на медиите според

...
България е на 112-то място по свобода на медиите според
Коментари Харесай

"Репортери без граници" пред bTV: Защо България прави стъпка назад по свобода на медиите

България е на 112-то място по независимост на медиите съгласно годишната ранглиста на неправителствената организация „ Репортери без граници “. Страната ни пада с една позиция в листата със 180 страни .
Снимка: btvnovinite.bg
Кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева беседва с шефа на бюро „ Европейски Съюз и Балкани “ в „ Репортери без граници “ – Павол Салай и потърси отговор за какво обстановката със свободата на медиите в България се утежнява.

От последния Ви отчет оставамe с усещане, че Европа е много неравномерно показана в класацията. Челните места са европейски, само че европейски страни са и след 100-ото място. Какво приказва това за Европейски Съюз?

Салай: Европейски Съюз не съумява да отбрани личните си полезности на своя територия. Европейски Съюз за жал не попречи на Виктор Орбан да построи в Унгария истински анти-модел на независимост на медиите. Той си сътрудничи през днешния ден с други европейски страни като Полша и Словения. За страдание, Европейски Съюз не може да подсигурява отбрана на български публицисти, нито съумява да усъвършенства свободата на медиите в България. За разлика от Унгария или Полша, да вземем за пример, публицисти в България са заплашвани физически. Сигурността им е под въпрос.

Имате ли съответни образци? Какви сигнали получихте?

Салай: Миналата година основният редактор на в. „ 168 часа “ Слави Ангелов беше брутално атакуван. Още не знаем кои са поръчителите. Полицията стартира да пази журналиста Николай Стайков, едвам, когато ние сигнализирахме. А той беше получил смъртни закани. Димитър Кенаров пък беше арестуван, до момента в който отразява митинг. С белезници, беше държан 5 часа от полицията без основателна причина. Това е емблематичен случай за България. Вместо да пазят публицисти, институциите слагат под въпрос сигурността им и им пречат да правят работата си. Прокуратурата отхвърли да проверява задържането на Димитър Кенаров, както и не бяха разпознати нападателите от полицията.

Като анализирате обстановката в България, след 2 години на 111-то място в класацията и в този момент на 112-то, къде е коренът на казуса?

Салай: В класацията по независимост на медиите, България е последна след страните от Европейски Съюз, само че и на Балканите. Свободата на медиите в България е в клопка, в задънена улица. Според нас казусът е в неналичието на политическа воля да се усъвършенства свободата на медиите. Досегашното държавно управление не даде отговор на нашите съответни оферти, а ни беше дадено от премиера Бойко Борисов.

Тоест Вие сте били в контакт в държавното управление в оставка и персонално с премиера Бойко Борисов?

Салай: Точно по този начин. Наш екип се срещна с Бойко Борисов, срещна се и с българския президент Румен Радев. Тогава Бойко Борисов даде обещание да се запознае с оферти на „ Репортери без граници “. Но ние в никакъв случай на получихме отговор от него. Затова и взехме решение преди последните парламентарни избори да създадем обществени нашите съответни оферти. Обърнахме се към политическите партии и гласоподавателите, с цел да имат поради свободата на медиите за изборите.

Бихте ли потърси ли контакт и с бъдещото българско държавно управление?

Салай: Да. „ Репортери без граници “ пазят свободата на медиите посредством публичен спор, само че ние сме отворени и за спор с институциите. Ако забележим, че има късмет да подобрим свободата на медиите в България, ще създадем връзка с държавното управление. Ще се опитаме да го убедим в нуждата от използването на нашите съответни оферти. Сред тях е улеснение на достъпа до информация, до журналистически следствия, както и отбрана на публицисти. Имаме оферти за възстановяване на независимостта на публичните медии. Предложихме и съответни ограничения за повече бистрота при разпределение на средства – национални или европейски. В момента тези средства се разпределят по неразбираем и неправдив принцип.

Мислите ли, че обвързването на европейските фондове със спазването на правилата на правовата страна могат да оказват помощ?

Салай: Новият механизъм за правилата на правовата страна още не е влезнал в действие. Очакваме валидирането му от Европейския съд. За страдание, този механизъм не взима като аршин свободата на медиите. Но пък доста проверяващи публицисти работят върху европейските фондове. Косвено, това може да помогне за свободата на медиите. Смятаме, че Европейската комисия би трябвало да употребява компетенциите си и да проверява разпределянето на европейски фондове в български медии. Трябва да реши, че то е неравностойно. Трябва също и водачите на европейските институции, само че и на обособените страни да осъдят офанзивите против свободата на медиите, без да се преценяват с този или този народен водач, просто, тъй като той принадлежи на тяхното политическо семейство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР