България е много близо до членство в Организацията за икономическо

...
България е много близо до членство в Организацията за икономическо
Коментари Харесай

Зам.-министър Ангелина Бонева: България е много близо до членство в ОИСР

„ България е доста покрай участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Надявам се това да се удостовери както от анализите, по този начин и от срещите с представителите на локалните и районните управляващи в Пловдивска и Ямболска област. “

Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на районното развиване Ангелина Бонева, която съпровожда задачата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в България .

Комитетът по политиката за районно развиване през днешния ден преди обяд посети „ Тракия икономическа зона “ , където на терен се организираха диалози с регионалния шеф доктор инж. Илия Зюмбилев, кмета на община „ Марица “ Димитър Иванов и зам.-кмета на Община Пловдив Иван Стоянов, изпълнителния шеф на ТИЗ Пламен Панчев, както и с представители на локални инициативни групи.

„ Като министър Андрей Цеков очерта, свързаността е едно от най-важните условия за икономическо и обществено доближаване на районите. Тук, в ТИЗ и Пловдивска област, се вижда същинско съдействие сред другите браншове, сред обществените и частните сътрудници, сред градските общини и по-малките, сред науката и бизнеса. Мисля, че България има сериозен прогрес в районните политики и многостепенното ръководство “ , разяснява още Ангелина Бонева.

„ Пловдив е извънредно индикативен образец за интегрирано развиване, което е и условието на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Затова по какъв начин огромният град, привличайки вложения и производства, развива стопански и обществено целият район. Създават се индустриални зони в околните общини, които последователно се разрастват и подкрепят развиването както на съответната община, по този начин и на целия район “ , разяснява регионалният шеф.

„ По време на нашето посещаване в България се срещнахме с представители на министерствата и общините. Благодарение на „ Тракия икономическа зона “ имахме опцията да се срещнем и да забележим положителния образец за развиване на общините “ , съобщи ръководителят на делегацията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Изабел Шатри.

„ В лицето на Община Пловдив имате благонадежден сътрудник. Ние поддържаме развиването на зоната, тъй като тя подкрепя развиването на района във всички посоки, включително общественото, икономическото и екологичното “ , уточни от своя страна зам.-кметът на Община Пловдив Иван Стоянов.

Целта на срещите по места е да се даде оценка за провокациите, пред които са изправени другите райони и по-конкретно по какъв начин си сътрудничат селските и градските региони и по какъв начин се реализира уравновесено обществени и икономическо развиване. Информацията ще бъде употребена за подготовката на прегледа по присъединението. Срещите на делегацията не престават след обяд в област Ямбол.

Припомняме ви, че присъединението към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е измежду главните цели на външната политика на Република България . На 25 януари 2022 година бе признато решение на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за започване на диалози за присъединение към Организацията с България и останалите страни кандидатки.

На 10 юни 2022 година България публично получи своята Пътна карта за присъединение към Организацията , която бе призната от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по време на годишната министерска среща на 9-10 юни 2022 година в Париж. За да бъде призната България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е нужно всички 25 комитета на организацията да дадат позитивно мнение по отношение на сходството на българското законодателство, политики и практики.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР