България е малък пазар и наистина обединението прави силата. За

...
България е малък пазар и наистина обединението прави силата. За
Коментари Харесай

Бизнесдамата М. Зикатанова: Надявам се скоро района на Мелник и Сандански да стане българската Тоскана

България е дребен пазар и в действителност обединяването прави силата. За да доближават до повече и по-големи пазари производителите на вино от региона на Мелник и Сандански са поели по виновния път на сдружаването. Посетихме една от сполучливите винарни в региона на село Хърсово – Вила Мелник.,пишат от Агри бг. И научихме по какъв начин и за какво съумяват локалните мазета да покажат неповторимите качества на достоверните български сортове лозя освен на родния, само че и на международния пазар.

Решихме да пием вода от извора, или по-скоро от старите мелнишки бъчви, с цел да разберем по какъв начин нашенското вино доближава до разнообразни точки на света с помощта на труда и упорството на производителите. Как работи обединеният винарски бранш в региона?

Отговорите ще научим от Милица Зикатанова, съучастник и второ потомство бизнесмен в аграрния бизнес. Тя е и победител в дебютното издание на AGRI AWARDS 2024 „ Семената на триумфа “ в категория „ Дама-Фермер на 2024 ”.


„ Ние сме извънредно щастливи и признателни от това, че имаме прелестни съседи. С останалите винарни в района, с които си сътрудничим, работим доста добре за разнообразни общи начинания - от продан на познания, свързани с развъждането на лозята, през разнообразни маркетингови начинания. Един добър образец за това са дните на отворените порти за винарните в Мелнишко, около празника Трифон Зарезан. Заедно се явяваме на изложби в чужбина и у нас, на които промотираме района си. Основното, което ни сплотява, е фактът, че една птичка пролет не прави. За да развиваме добър винен туризъм, би трябвало да работим всички дружно и съм щастлива, че и сътрудниците са на нашето мнение ”, описа Зикатанова.

Помагат ли си в сложни години производителите и по какъв начин се доближава до философията, че персоналния триумф минава през общото благоденствие:

„ В един лозарски район нормално, в случай че реколтата не е добра за един, тя не е добра и за всички. Опитваме по-скоро да обменяме познания и препоръки преди да се случи някоя неволя. В нашата винарна се стремим да използваме единствено наше грозде за производството на виновност, с цел да може да направляваме качеството. Но, несъмнено, в случай че реколтата е неприятна, се опитваме да си оказваме помощ ”, акцентира Зикатанова.

Проблемът с работната ръка е на всички места, във всички браншове, само че тук винопроизводителите съумяват да задържат хората. Търсят се и млади фрагменти още от ученическата пейка.

„ За благополучие нашият район е много жив и има доста фрагменти, които са и много опитни. Просто това е лозарски район. Това, което вършим, е да си сътрудничим с университети и с гимназии, за с цел да може от рано да образоваме млади бъдещи фрагменти. А хората, с които работим, сами ни учат по какъв начин се гледа лозето, тъй като те са извънредно опитни ”, добави Милица.

След желанието за работа и обединяването в името на общия триумф, стигаме и до пазарите. Къде е най-силният пазар на мелнишкото вино?

„ Основният пазар за нашите виновност е в България, само че към 20-тина % от продукцията си ние изнасяме за страните от Европейския съюз, като най-хубавите ни пазари са Англия, Германия, Белгия и Швейцария. Но също по този начин сме изнасяли и изнасяме виновност и за Япония, и за Бразилия. Българското вино и Мелнишкото вино са достигнали до доста точки на света, а да не приказваме какъв брой гости идват в нашата винарна от безусловно всеки континент ”, изясни младата дама.

Характерното за всеки бизнесмен е далновидното мислене. То обаче е обвързвано и с едни доста по-дългосрочни прогнози. Къде желаят да стигнат винопроизводителите след 10 години?

„ След 10 години се надявам този регион да е българската Тоскана. Да бъде с доста добре развъртян винен туризъм. А даже и през днешния ден имаме доста нови вложения, строят се нови винарни – такива, които имат и хотелска елементи, и ресторантьорска част към тях. Надявам се от ден на ден българи и чужденци да открият този район и той да стане прочут на международната винена карта. Особено с локалните си сортове, които са едно от най-големите благосъстояния на района. Много сме горди, че имаме една премия, която изведе нашата винарна в топ 50 световнитe винени дестинации. Tри години подред получаваме тази купа - World's Best Vineyards. Това е нещо като еквивалента на звезда Мишлен в света на виното. Някой скрито е пристигнал, анонимно ни е оценил и жури от над 500 специалиста от целия свят са дали своят вот и за нас. Критериите са цялост - и качество на виното, и интерес към неповторимите локални сортове, само че и методът, по който сме посрещали гостите. Фактът че съхраняваме обичаи като Трифон Зарезан, като Лазаровден... Това е една цялост, която демонстрира, че не просто Вила Мелник е една от международните винени дестинации, а и целият Мелнишки район заслужава да бъде на международната винена карта измежду най-хубавите райони за винен туризъм в света ”, акцентира Зикатанова.


Успехът за един бизнесмен е наслада за фамилията, чиновниците и района, в който се развива. Успехът на един отрасъл носи изгоди за цялата страна. Не единствено тъй като се отварят нови работни места, съживява се бизнес климатът, само че и тъй като е извънредно значимо, в случай че желаеме да оцелеем в комплицираните времена на стопански, политически и военни напрежения да имаме здрава стопанска система с български артикули с висока добавена стойност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР