България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и

...
България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и
Коментари Харесай

България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство: Евродепутати

България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство при потреблението на пари от еврофондовете. Освен това проблем остава работата на правосъдната система и прокуратурата, както и злоупотребите при публичните поръчки.

 

Това са дребна част от заключенията на комисията по бюджетен надзор към Европейския парламент. Представители на комисията бяха на посещаване през последните три дни в София.

В България са купувани с евросредства техника за градеж на пътища, чиято цена е била съзнателно повишена до няколко пъти.

    " Това са неща, които неведнъж се загатват в одитите на европейската комисия - най-общо вашите пътища може да са доста евтини, само че в случай че плана се финансира от европейските фондове внезапно цената става висока ", съобщи Томаш Здеховски, ръководител на делегацията, съобщи Българска национална телевизия.

Купувана е земеделска техника с от 30 до 50% повишени цени, изясни още Здеховски. Той разяснява, че обикновена инспекция в гугъл какви са настоящите цени е можело да ориентира проверяващите у нас органи, в случай че са имали подозрения.

    " Проблемът в България е неналичието на следствие, неналичието на прокурорски дейности и това е проблем от много време ", съобщи София ин`т Велд от Renew.

Евродепутатите са се срещнали и с проблема с измамите с къщи за посетители.

    " Средствата, които са били непозволено употребявани от Европейския съюз са възобновени в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по този непозволен метод от тези пари, са дадени на Национална агенция за приходите за наложително събиране ", съобщи Андрей Новаков от ЕНП.

    " Болно ни е да чуваме това, задачата е парите да се върнат от тези, които в действителност са злоупотребили ", съобщи Виола Фон Крамон - Таубадел, Зелените/ЕСА.

Евродепутатите ще излязат с отчет. Те са се срещнали с премиера Кирил Петков, депутати и представители на прокуратурата.

    " Не е наша задача да поучаваме никого, просто се опитваме да получим обща визия по какъв начин стоят нещата сега, къде се намираме, и какви промени се ползват. В последна сметка ние би трябвало да разчитаме на българската система да си свърши работата, оказа се, че слабото звено е в правосъдната система и прокуратурата ", разясни Цветелина Пенкова, С&Д.

По време на визитата евродепутатите са се срещнали и с проблема " Барселонагейт ", само че не дадоха детайлности.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР