България е корумпираният слон в стаята на ЕС, тръби една

...
България е корумпираният слон в стаята на ЕС, тръби една
Коментари Харесай

Евронюз: България е корумпираният слон в стаята на ЕС

България е корумпираният слон в стаята на Европейски Съюз, тръби една от най-авторитетните европейски медии Euronews.com, представен от 19min.bg.

" България сигурно ще бъде обект на угриженост за Лаура Кьовеши, назначена за първи основен прокурор на Европейски Съюз, тъй като страната е известна с корупцията си. Тя е класирана като най-корумпираната страна на Европейски Съюз по реномирани показатели като показателя на възприемането на корупцията, барометъра на свободата и показателя за господство на закона. Тя също по този начин е един от най-големите получатели на средства от Европейски Съюз. Моите калкулации въз основа на обществено налични данни демонстрират, че България има едно от най-високото съответствие на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз - 4,91%. За разлика от тях, Унгария има по-ниско съответствие с 4,59%, написа създателят на статията  - правният специалист в Европейски Съюз Радосвета Василева.

" Междувременно в своя отчет за 2019 година за проведената престъпност в България Центърът за проучване на демокрацията твърди, че 35,5% от българските компании настояват, че има корупция в публичните поръчки. Друго изследване на публичното мнение от Немско-българската индустриално-търговска камара през април 2019 година сподели, че 54% от интервюираните считат, че процедурите за възлагане на публични поръчки в България са непрозрачни.

Разследване на българския сътрудник на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията Биволъ, който стана прочут като Къщи за тъщи, прибавя последните линии към мрачната картина на българското господство на закона. То разкри, че политиците и техните родственици са строили първокласни частни домове с еврофондове, до момента в който се преструват, че развиват българския туризъм. Тези къщи в никакъв случай не са функционирали като туристически обекти.

Кой се опасява от Кьовеши?

Като се има поради разразилата се корупция в страната, не е изненадващо, че държавното управление на България, образувано от ГЕРБ на Бойко Борисов, член на Европейската национална партия (ЕНП), се опасява от Лаура Кьовеши.

През 2017 година Кьовеши посети България, с цел да изнесе лекция за битка с политически присадки по покана на президента и ръководителя на Върховния касационен съд на България Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха визитата й „ провокация “.

Новината, че Кьовеши може да стане първият основен прокурор на Европейски Съюз, наподобява е провокирала очевидна суматоха в българските политически среди. На съвещанието на Корепер II през февруари 2019 година в Европейския съвет българският представител гласоподава срещу кандидатурата й. Когато приливът стартира да се обръща и Кьовеси получи повече поддръжка от ЕНП, министър председателят Борисов нямаше различен избор, с изключение на да промени публичната си позиция.

Правителството обаче имаше още една карта в ръкава: безмълвен бойкот на бъдещите действия на европейската прокуратура EPPO във връзка с България. Има освен рецензия, че тримата претенденти за представител на България в нея нямат опит в следствието на измами, само че пък има подозрения, че процедурата за асортимент е била поправена по този начин, че по-квалифицираните претенденти не са изпълнили критериите.

Освен това през октомври 2019 година ръководещото болшинство одобри бързи промени, с цел да си подсигурява, че профилираният углавен съд, който има характерности на ексклузивен арбитражен съд и е политически подвластен, има изключителна подготвеност да преглежда делата, разследвани от EPPO ", споделя на света Евронюз.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2019 Petel.bg Изработк
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР