България е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с бедността и

...
България е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с бедността и
Коментари Харесай

ЕК: Положението с бедността в България е критично

България е изправена пред обилни провокации, свързани с бедността и общественото включване. Това се твърди в отчет за заетостта в Европейски Съюз на Европейска комисия. Най-тежка е обстановката в Румъния и България, следвани от Гърция и Испания.

Общият дял на хората в риск от беднотия или обществено изключване в България, макар скорошните понижения, възлиза на 32,2% и е един от най-високите в Европейски Съюз, като междинното равнище за Евросъюза е 21,6%, което съгласно Европейска комисия дефинира обстановката в България като сериозна.

 Рискът за изпадане в беднотия е изключително висок за хората с увреждания, живеещите в селски и отдалечени региони и ромското население в страната ни. В този подтекст обществените прехвърляния (с изключение на пенсиите) са имали лимитирано влияние, намалявайки бедността едвам с 24,4% при приблизително за Европейски Съюз понижение с 35,3%.
Освен това неравенството, измерено като квинтилно съответствие на приходите (съотношението на общия приход, получен от 20-те % от популацията с най-високи приходи, към този, получен от 20-те % от популацията с най-ниски доходи), остава сериозно и е измежду най-високите в Европейски Съюз: 7,3% в България по отношение на приблизително 4,7% в Европейски Съюз.

Именно напусналите просветителната система в България понижава до 10,5%, покрай междинното за Европейски Съюз равнище от 9,6%. Този дял обаче остава изключително висок в селските региони (19,1%) на страната.

Пазарът на труда в България в последно време се усъвършенства, само че провокациите се резервират, изключително във връзка с хората с увреждания и младежите.

България сподели мощно възобновяване на пазара на труда с рекордно висок % на претовареност (75,7% от трудоспособното население през 2022 г.) и устойчиво понижаване на равнището на безработица до 4,3% през предходната година.

През 2022 година заетостта измежду хората с увреждания в България обаче към момента е доста по-ниска от междинната за Европейски Съюз. Същевременно, макар че понижава през последните няколко години, делът на младежите, които нито са заети, нито се образоват, е 15,1%, оставайки над междинното за Европейски Съюз равнище от 11,7%.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР