България е изпратила молба до Европейската комисия с искане шофьорите,

...
България е изпратила молба до Европейската комисия с искане шофьорите,
Коментари Харесай

България иска от ЕК шофьорите да могат да почиват в кабините си

България е изпратила молба до Европейската комисия с искане водачите, пренасящи артикули, да имат опция да прекарват постоянните си седмични почивки в шофьорските кабини, заяви БНР.

Това е част от настояването за продължение на дерогациите съгласно правилник на Комисията от 2006 година, който планува хармонизирането на някои разпореждания от общественото законодателство, свързани с автомобилния превоз. Срокът на дерогациите бе от 19 март до 13 април. България желае тези ограничения у нас да продължат до 31 май.

Според изключението, което се позволява от този правилник, дневните и понижените седмични почивки могат да се прекарват в кабината, в случай че транспортното средство да разполага с подобаващи условия за спане за всеки лидер и е неподвижно.

Освен нововъведената дерогация, България моли да бъде удължен срокът и на трите, въведени през март - оптималните часове за шофиране дневно да останат 11, а не 9; постоянният седмичен интервал на отмора да е понижен от 45 на 24 часа, освен това без компенсация; минималните дневни почивки да са сменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина.

Причина за подаването на молбата е изключителната обстановка поради пандемията от ковид.

Миналата седмица от Еврокомисията намекнаха, че ще отговорят позитивно на новите молби, както направиха и през март. Дерогациите важат единствено на територията на страната, която е подала молба за тях. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР