България е изпратила меморандум до държавите членки на ЕС с

...
България е изпратила меморандум до държавите членки на ЕС с
Коментари Харесай

България е изпратила меморандум до държавите членки за „държавната антибългарска идеология” в С.Македония


България е изпратила меморандум до страните членки на Европейски Съюз с дълги исторически пояснения за „ държавната антибългарска идеология ” в Северна Македония. Документът е направен в навечерието на взимане на решение дали да стартират договаряния за присъединение на страната към Евросъюза, заяви МИА.

Меморандумът се състои от 6 страници и в него се отделя огромно внимание на история та, Тито, Коминтерна. Освен това там се приказва за „ етнически и езиков инженеринг ” в Северна Македония.

София счита, че страните претенденти не би трябвало да внасят отворени разногласия в Европейски Съюз и счита, че различията със Скопие съставляват неуреден спор, който „ при участие на Северна Македония би могъл да повлияе отрицателно при вземането на решения в Европейски Съюз ”. Българските управляващи приканват Северна Македония да откри трайно решение с откровена политическа воля и храброст и да „ се раздели с идеологическото завещание от комунистическа Югославия ”.

Според България , това „ завещание ” е причина за „ етнически инженеринг ” в Северна Македония.

След няколко пасажа, отдадени на историческите проблеми от Втората международна война и Югославия , София заявява, че главните отворени въпроси сред нея и Скопие са езикът, общата история и проблемите на малцинствата. България счита, че работата на взаимната експертна комисия по история е блокирана, защото македонската страна отхвърли да реализира единодушие по понятието “обща история ”, вместо да употребява термини като “споделена ”. Поради това, счита София, доверието сред двете страни е подкопано.

Що се отнася до езика, София употребява македонски език в кавички и счита, че до 2 август 1944 година не е имало нито македонски език, нито македонска етническа еднаквост и че те са основани за делене на народите в Социалистическа република Македония и България. София слага под подозрение кодификацията на македонския език и го счита за районен акцент на българския език.

България счита, че потреблението на термина „ македонски език ” в Преспанския контракт не е наложителен за трети страни и не счита за обвързваща стандартизацията на Организация на обединените нации от 1997 година, когато е прието съществуването на македонски език. Сега София желае в документите на Европейски Съюз да бъде записано „ формалният език на Република Северна Македония ” или при изключителна нужда да се употребява „ македонски език ” с записка под линия.

София осведоми своите сътрудници от Европейски Съюз , че Северна Македония няма съображение да претендира за права на каквото и да е население в България , както са се договорили двете страни, само че упреква македонските управляващи, че не са сменили политиката по отношение на лица и организации, които упорстват да бъде прието македонско малцинство в България , с което е нарушен член 11 от Договора.

Засега от страна на институциите в Европейски Съюз няма реакция на българския документ.

Дипломатически източници на МИА настояват, че е обикновено при започване на полемиките в Европейски Съюз всяка страна да изложи своите позиции и че нормално те са максималистични, само че има вяра да бъде открито взаимно задоволително решение със София, с цел да стартират договарянията за участие със Северна Македония преди края на тази година. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР