България е използвала едва една трета от получените до този

...
България е използвала едва една трета от получените до този
Коментари Харесай

Има ли риск от бракуване на ваксини - България е използвала едва една трета

България е употребила едвам една трета от получените до този миг ваксини. В края на този месец изтича срокът на валидност на съвсем 25 хиляди дози от имунизацията на " Астра Зенека " и съвсем 600 на " Пфайзер ". Има ли заплаха да бракуваме количества от към този момент закупени препарати?

" Ето в този момент. Годността на " Астра Зенека " – до 30 юни. Поради липса на интерес - бракувана ", съобщи общопрактикуващият доктор доктор Виделина Моллова.

Практиката на доктор Виделина Моллова е в Русе. Това е първият флакон, който се постанова да унищожи.

" Да не го оползотвориш просто е огромна загуба. В бланките, с които ги вземаме, на всяка ваксина е споменат срокът на валидност ", добави доктор Виделина Моллова.

Все повече лекари ще попадат в тази обстановка. Едва 38% от получените ваксини на " Астра Зенека " са употребявани до този миг.

По наши калкулации са сложени под половин милион дози.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите доставените ваксини на " Астра Зенека " у нас са над милион и двеста хиляди.

Близо половината от това количество - над 400 000 хиляди, са пристигнали още през февруари и март. Срокът, в който могат да се съхраняват в ледник, е 6 месеца. За заплахата да бракуваме ваксини през вчерашния ден по Българска национална телевизия предизвести и някогашният ръководител на Ваксинационния щаб.

" Това е просто неприемливо. При съществуването на тези ваксини, при съществуването на условия, които сме основали за популацията, ние да бракуваме ваксини ", разясни през вчерашния ден проф. Красимир Гигов от Обществения имунизационен съвет.

От Министерството на здравеопазването споделят, че досега няма ваксини с изминал период на валидност.

В края на юли обаче изтича годността на над 24 000 дози на " Астра Зенека " и съвсем 600 на " Пфайзер ". Според здравните управляващи те ще бъдат употребявани в точния момент.

Каква е наклонността обаче съгласно данните от осведомителния портал - първите шест дни на юни са сложени над 22 000 дози " Астра Зенека ", до момента в който първите 6 дни на юли - под 1300 дози.

На какъв брой дози срокът на валидност изтича през август от здравното министерство към момента не са подготвени с изчисленията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР