България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген,

...
България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген,
Коментари Харесай

Елена Йончева: Причините за неприемането на България в Шенген са чисто политически

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички страни членки, ненапълно и от Нидерландия. Но все пак, с цел да влезем в Шенген, би трябвало всичките 27 страни да гласоподават " за ". Считаме, че е незаслужено отношението към България, в това число и към Румъния. Това сподели в особено изявление за " Денят стартира " Елена Йончева, народен представител в Екологичен потенциал, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

По думите ѝ аргументите за нашето неприемане в Шенген сега са чисто политически. Тя разяснява и казуса с мигрантския напън, като съобщи, че Европа несъмнено го е подценила през последните години, защото не е имало построено законодателство, което да разреши Европейски Съюз да се оправи с тази голяма бежанска вълна.

Припомни, че в предходните години Европейски Съюз е имал и към момента има обща политика, касаеща казуса с миграцията.

Европейският съюз обаче не беше подготвен за огромния напор на бежанци през 2015-2016 година Затова страните, които са външни граници на Европейски Съюз като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото задължение, цялата отговорност, което не дава отговор на философията на Европейския съюз, където има споделена взаимност. Председател съм на групата по новото законодателство по даване на леговище и миграция. Това е една група, която би трябвало да координира политиките на целия Екологичен потенциал по законодателните промени, свързани с предоставяне на леговище и миграция, което ще разреши България да не поеме цялата тежест ", разяснява тя.

Йончева е безапелационна, че страните членки на Европейския парламент би трябвало да бъдат уверени от нуждата от реализацията на този механизъм, защото останалите страни в Европейски Съюз би трябвало да поемат отговорност наедно с страните, които се намират на външните граници. В това би трябвало да бъде уверен и Съветът. " Против " са страните, които се намират навътре в Европейски Съюз, тъй като за тях е по-приемливо отговорността да поемат страните на външна граница - в тази ситуация България, Гърция, Малта.

Според тези страни е задоволително да се дават повече средства на страните, ситуирани по външните граници, и те сами да се оправят с казуса. Елена Йончева посочи:

" Ние не желаеме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме желали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е наложително да бъде обвързван с предоставяне на средства. "

В момента има настояща Агенция за бежанците за Малта, което е значимо за България, тъй като вследствие на новите пълномощия на тази организация ще се построяват бежански лагери отвън Европейски Съюз, в случай че има бежански поток. Идеята е да има лагери в страните по пътя сред Афганистан и България, да вземем за пример. Йончева добави, че започването на работа на тази Агенция при започване на 2022 година е вследствие на нейните старания и тези на нейния екип.

Коментира тематиката с оградата по границата ни с Турция. Категорична е, че каквито и огради да строим, не можем да спрем бежанския поток, в случай че има непозната злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова би трябвало да бъдем обезпечени с други механизми, с цел да се оправим с такива проблеми, в случай че се появят и в бъдеще.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР