България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016

...
България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016
Коментари Харесай

България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016 година

България е изнесла оръжие за над €1 милиарда за 2016 година, заяви БНР.

В парламентарната Комисия по икономическа политика бе изслушан министърът на стопанската система Емил Караниколов във връзка със положението и активността на оръжейния цех "Емко " и на „ Дунарит “. Изслушването беше поискано от депутати от Българска социалистическа партия след митинга на служащите в „ Емко “ предходната седмица.

Вече три месеца заводът е без позволение за търговия поради открити нарушавания при съхранението на боеприпасите. От "Емко " оповестиха, че офанзивата е поради присъединяване в интернационален търг за доставки на стойност един милиард $.

В изявление за „ Преди всички “ депутатът от "БСП за България " Жельо Бойчев сподели, че по време на вчерашното чуване Българска социалистическа партия доста ясно е посочила, че ще следи от близко казуса и ще продължи да търси отговори на поставените въпроси. Бойчев сподели още, че се чака на 6-и октомври да бъде върнат лицензът на „ Емко “:

Мисля, че министър Караниколов доста ясно разбра, че при възможен неуспех на тези значими за страната покупко-продажби с една доста огромна страна, за която ние сега изнасяме артикули свързани с защитата, отговорността ще бъде напълно негова и ние ще потърсим лична отговорност по този въпрос. На 6-и се чака да бъде призован Междуведомственият съвет и вероятно да бъде възобновен лицензът на сдружението „ Емко “, което се надявам да стане факт и това да успокои тези 1300 души, които са директно ангажирани в работата на другите индустриални площадки на това сдружение.

В момента се правят инспекции на цялата военно-промишлена промишленост и напълно скоро ще станат ясни резултатите от този мониторинг, сподели още Бойчев и добави:

Ще стане ясно дали се извършва етапно договорът и дали българската страна ще извърши всичките си задължения, които има, и ще следим деликатно дейностите на държавното управление. Ние поставихме доста ясно центъра, че желаеме отбрана на българския стопански интерес, а той допуска държание на българското държавно управление, което би трябвало да пази и поддържа всяка българска оръжейна компания.

Докладът на междуведомствената комисия за 2016 година демонстрира, че изнесената и осъществена продукция за подобен вид произведения и артикули, свързани с защитата, е 1 милиард и 15 милиона евро, съобщи Жельо Бойчев:

Става въпрос за извънредно значим бранш за България. Обърнах внимание на министъра за това, че международната обстановка е извънредно добра сега и ние чакаме растеж даже и на тези размери, които има през 2016 година нашата страна, и сме обезпокоени от дейностите на държавното управление сега.

Министърът на стопанската система разгласи, че ще предложи законови промени, които да разрешат лишаване на лиценз за произвеждане в оръжейни предприятия, при които има нарушавания, а не лишаване на лиценз за експорт, както е сега. Такова едно предложение за промени в закона ще бъде подкрепено от всички, разяснява депутатът от "Обединени патриоти " Александър Сабанов и посочи:

Такова едно предложение ще бъде подкрепено от всички, тъй като видно е, че обратно във времето в действителност са се случвали такива проблеми и не е догледан законът. Мисля че това е верният път, с цел да не се повтарят такива случаи, като този.

Той изрази вяра, че на 6-и октомври ще бъде комплициран завършек на казуса:

Надяваме се, че след вчерашната среща с министъра и след тази дълга сага с „ Емко “, в последна сметка да бъде решено и да бъде завършено това напрежение, което малко се преекспонира от опозицията. Няма някой в България, който да е срещу това нашият оръжеен индустриален комплекс да работи и да носи добавена стойност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР