България е изнесла оръжие за 1,5 милиарда лева. Страната ни

...
България е изнесла оръжие за 1,5 милиарда лева. Страната ни
Коментари Харесай

България е изнесла оръжие за 1,5 млрд. лв.

България е изнесла оръжие за 1,5 милиарда лв.. Страната ни доставя най-вече бомби, снаряди, ракети, муниции и взривателни устройства, съобщи вестник " Труд ". Най-големият ни клиент е Саудитска Арабия. Доставяме бомби и патрони, идентични количества за Съединени американски щати и Турция.

Държавата е изнесла оръжие за близо 1,5 милиарда лева през 2018 година Реално осъщественият експорт на артикули, свързани с защитата, през предходната година е на стойност 764,54 млн. евро. Това е посочено в отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и на оръжията, който в сряда ще бъде прегледан от икономическата комисия към Народното събрание. Издадените позволения за експорт на оръжие са 524 броя, на обща стойност малко над 1 милиарда евро, само че част от тях действително са осъществени през 2019 година

Най-големите клиенти на оръжейните ни предприятия са Саудитска Арабия и Индия, като осъщественият експорт за тях през 2018 година е на стойност надлежно 154,6 млн. и 118,9 млн. евро. На трето място е Афганистан, износът за където е за 66 млн. евро. На идващите две места в класацията са Съединени американски щати и Турция, като експортът на военна продукция за тях е съвсем еднакъв – по 59 млн. евро. За Съединени американски щати изнасяме най-вече бомби, снаряди и ракети, които са на стойност над 22 млн. евро, както и гладкоцевни оръжия с диаметър под 20 мм – за близо 19 млн. евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР