България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че

...
България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Блинкен към премиера Денков и вицепремиера Габриел: България е изключителен партньор за САЩ

България е извънреден сътрудник за Съединени американски щати, за Европа. Виждаме, че това се демонстрира всеки ден по най-различни способи. Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, с който се срещнаха през днешния ден в Мюнхен министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, оповестиха от държавната осведомителна работа. На срещата участваха също министрите на финансите и защитата Асен Василев и Тодор Тагарев. В хода на диалога, траял по-дълго от плануваното, беше подложен акцент върху съдействието на България и Съединени американски щати в сферите на защитата и нуклеарната енергетика. Отбелязан беше процесът на рационализация на българските въоръжени сили предвид на закупената нова техника – машините „ Страйкър “ и изтребителите F16 Block 70. Продължаваме да задълбочаваме интеграцията сред България, Европейския съюз и НАТО, означи Антъни Блинкен. Държавният секретар на Съединени американски щати особено благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този метод водачество, което е значимо за сигурността и стабилността в целия Черноморски район. 

България е основна страна в напъните за отбрана на Черноморския район, Източния фланг на НАТО, съобщи от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на диалога с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен министър председателят посочи, че актуалните проблеми могат да бъдат употребявани като благоприятни условия за развиване на района и за позиционирането на България и на НАТО по метод, който ще обезпечи непоклатимост. Ние сме доста ангажирани и по тази причина сме тук с Мария Габриел - с цел да работим дружно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като благонадежден сътрудник, съобщи акад. Денков. Министър-председателят особено благодари за поддръжката на Съединени американски щати, когато Русия спря газовите доставки за България. Бяхте там, с цел да ни помогнете и можем да разчитаме един на различен и в бъдеще, добави акад. Денков.

Борбата против дезинформацията също беше във фокуса на диалога, като бяха разисквани опциите за спомагателна съгласуваност на напъните в тази посока. Премиерът акад. Денков подчертава още върху развиването на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. Това са задания, които от една страна изискват съществени вложения, от друга са доста значими както за икономическото, по този начин и за отбранителното развиване на района, безапелационен беше министър-председателят. По време на срещата беше разисквана и тематиката за битката с трафика на хора и на артикули с двойна приложимост. 

След срещата министър-председателят акад. Николай Денков разяснява пред медии международната вест за гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР