България е инициатор на създаването на ПСЮИЕ, чието начало е

...
България е инициатор на създаването на ПСЮИЕ, чието начало е
Коментари Харесай

Радев за писмото за РСМ: Целта му е да помогне на Скопие да не се отклонява от пътя на европейската си интеграция

България е основател на основаването на ПСЮИЕ, чието начало е сложено през 1996 година в София и продължава да има водеща роля. Предизвикателствата пред района са доста и би трябвало дружно да взимаме значимите решения. България постоянно е предложила метода на районното съдействие и сега доверието и престижа, с който се употребява страната ни, е огромно. Днес показахме, че би трябвало да имаме общи претенции към Европейски Съюз, с цел да се възползваме от всички шансове. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1081
Това съобщи пред Българска национална телевизия президентът, който е на работно посещаване в Черна гора и взе участие в Срещата на върха на държавните и държавни ръководители на страните участници в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).  

" За нас е от изключителна значимост ускорената интеграция на Република Северна Македония (РСМ) в Европейски Съюз. България постоянно е била виновен член на Европейски Съюз и като такива, не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развиване на съюза. Ако някои са подготвени да създадат компромис с европейски правила и полезности, то ние не сме. Писмото ми от през вчерашния ден имаше за цел да помогне на Европейски Съюз да разбере по добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите полезности и правила, тъй като това подкопава нашето единение. Другата значима цел е да помогнем в пътя на РСМ по пътя на нейната европйска интеграция, когато виждаме, че тя се отклонява от този път ", разяснява Радев изпратеното вчера писмо до европейските водачи и институции, в което приканва присъединението на РСМ към Европейски Съюз да се гради на осъществяването на критериите за участие, а не на лобистка политика. 

" Вписването на българите в конституцията на РСМ и гарантирането на тяхната равнопоставеност е единствено встъпление за започване на началото на договарянията. Има други значими условия - Договорът за другарство, добросъседство и съдействие, и двата значими протокола от съвещанията на Междуправителствената комисия. Там има поети задължения - отвод от езика на омразата към България, преустановяване на дискриминирането на тези, които се дефинират като българи, преправяне на учебниците, откриване на архивите на някогашните югославски служби, където е разказан погрома на българите в РСМ. Към тези неща сега няма развиване и ние не можем с взаимни отстъпки да си позволим страна да влиза в Европейски Съюз по този метод ", категориччен бе президентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР