България е готова за послещане на бежанци.До 10 хиляди души,

...
България е готова за послещане на бежанци.До 10 хиляди души,
Коментари Харесай

Експерт: Можем да посрещнем до 10 хиляди бежанци

България е подготвена за послещане на бежанци.„ До 10 хиляди души, в случай че дойдат в България, няма да има никакъв проблем да бъдат признати, настанени, прегледани, да им бъдат посрещнати първичните потребности. “ Това сподели пред БНР Милена Николова, програмен помощник в представителството на Международната организация по миграция в България.
По-големият поток мигранти не е мотив за паника и не би трябвало да бъде – това е свободно придвижване на хора, на каквото имат право всички, акцентира тя.
" Към момента всички данни и фотоси от местата на събитието демонстрират, че към нашата граница няма никакъв напън. С въпроса за какво това е по този начин, може да се спекулира доста. Може да се търсят политически аргументи ", добави тя.
Целта на Ердоган не е да праща мигранти към България, а към Гърция, счита Николова. „ Към този миг виждаме, че натискът е доста сериозен там. На практика виждаме, че Гърция изнемогва. Тя няма по какъв начин да се оправи без помощ от Европа. “
България, съгласно специалиста към този миг е изцяло подготвена да посрещне нова бежанска вълна. „ След случилото се през 2013-а и идващите две-три години България увеличи потенциала си значително в тази област – както като места за настаняване, по този начин и като благоприятни условия от държавните институции и организациите, които са на терен: интернационалните или неправителствени. В момента опциите да се одобряват бежанци са доста високи. Има цялостна подготвеност. “
Приемателните центрове и лагерите, където се настаняват бежанци, сега са запълнени на „ съвсем нулев потенциал “, посочи специалистът от Международната организация по миграция.
За опасенията от мигрантите като преносители на ковид, Милена Николова посочи, че вирусът " със същия триумф може да бъде пренесен от български жител, който се връща от чужбина " и не трябва двете тематики да бъдат автоматизирано свързвани.
Тя удостовери готовността на управляващите и институциите, които посрещат мигрантите на първа линия, да преглеждат влизащите в страната превантивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР