България е готова с основните параметри на Плана за възстановяване,

...
България е готова с основните параметри на Плана за възстановяване,
Коментари Харесай

България е готова с Плана за Зелената сделка

България е подготвена с главните параметри на Плана за възобновяване, които засягат Зелената договорка и прекосяването към нисковъглеродна стопанска система. Това разгласи енергийният длъжностен министър Андрей Живков.

Той участва на конференция, отдадена на Зелената договорка и проведена от Американската камара в България.

В България над 40% от електрическата енергия се създава от въглищни централи, които обаче би трябвало да бъдат спрени до 2030 година поради условията на Европейския съюз. Една от най-проблемните мощности е Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Тя ще оцелее и тази година откакто служебният министър на енергетиката издаде заповед, съгласно която може да продава електрическа енергия на пазара за бита.

" Ще имат опция в моментите когато цената на пазара е удобна за тях, да натоварват в допълнение мощностите. В подмяна централата е поела ангажимент да понижи разноските си ", разяснява служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

" За Зелената договорка това, което направихме е да поправяме Плана за възобновяване и развиване във типа, в който към този момент е, тъй като в първичната концепция беше много постен, тъй че това, което сме свършили по никакъв начин не е малко. Ние сме на стадий рамка, занапред следва детайлна разработка на плановете, тъй че сега няма подробни планове, само че ще има ", добави още енергийният министър.

Планът на министерството е поетапно най-големите въглищни централи, тези в Маришкия басейн - държавната и двете американски централи, да преминат първо през потребление на природен газ като гориво и след това към възобновими източници. От една от американските централи обаче разясниха, че първо е нужен разбор и проект, който да се извърши.

" Преходът към нисковъглеродно произвеждане на електрическа енергия е един нескончаем развой, тъкмо коя да бъде бъдещата технология следва да бъде решено въз основата на разбори, въз основата на данни. От една страна да не подлагаме на риск енергийната система от въпреки това да подсигурява че преходът ще бъде с най-ниски разноски за обществото ", сподели Красимир Ненов, изпълнителен шеф на " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

Има обаче условия за промяната на технологиите.

" Да не забравяме, че преди всичко е значимо да има капиталов климат, който е удобен за огромните вложения които са нужни, с цел да има подобен преход, както и подобаваща предвидимост, да има капиталова рамка, т.е. да е ясно при какви условия тези вложения ще бъдат вложени ", добави Ненов.

Според шефа на централата бъдещият проект за възобновяване както и други европрограми са огромен късмет за България, с цел да извърши новите екоизисквания на общността.

" Има средства, които са планувани в европейската договорка. Това, което сега не е задоволително ясно, е при какви условия тези средства биха били налични, с цел да катализират привличането на частни вложения ", съобщи Красимир Ненов.

И до момента в който централите обмислят какво гориво да употребяват и по какъв начин да изпълнят критериите на Зелената договорка, прекосяването към по-високи екологични условия води до увеличено търсене на цветни, редки и благородни метали, които се употребяват в смарт устройствата.

" Около 200 кг мед трябват на едно средностатистическо семейство от четири индивида при актуалните потребности и към четири тона метали на човек. Тази договорка провокира едни нови потребности, от алуминии, мед, от кобалт, от цинк и литий ", разяснява Илия Гърков, вицепрезидент Дънди Прешъс Металс.

Това произвеждане обаче също е обвързано с екологични стандарти.

" Като образец ние работим в тази посока от 2009 - 2010 година като компания и към този момент имаме понижаване на въглеродния отпечатък с 40%. С интензификация на производството, цифровизация на производството и развиване на човешкия капитал на хората, тъй че да схващат и да знаят какъв е смисъла на това нещо ", добави Гърков.

Компанията е подготвена да показа опита си и с други компании в сектора.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР