България е готова да застане начело на Съвета на Европейския

...
България е готова да застане начело на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

" България е подготвена да застане отпред на Съвета на Европейския съюз . Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на днешното взаимно съвещание на българското държавно управление и Европейската комисия, осведомиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Повод за взаимното съвещание е идното ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 година и неговата подготовка .

Премиерът уточни, че отговорността на Председателството е огромна, само че след 10 години участие България е потвърдила своята надеждност и непоклатимост .

" Като член на Европейски Съюз България стана очевидец и взе участие в решаването на много рецесии - икономическа и финансова, миграционна и други Но сега Европейски Съюз е надалеч по-стабилен и точно върху тази основа България желае да надгражда като ръководител ", сподели министър-председателят.

Той подчертава, че мотото на Българското председателство " Съединението прави силата " е урок, теоретичен от личната ни история . В ролята си на ръководител на Съвета България ще търси единодушие и ще работи за единството на Съюза .

 Системите за сигурност за европредседателството се бавят
Системите за сигурност за европредседателството се бавят

Гражданите да привикват с ограниченията за сигурност, поучава Радев

" Н аясно сме какъв брой доста и какъв брой сериозна работа ни чака . Затова и напъните ни ще бъдат главно в три направления: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия ", сподели министър председателят Борисов.

Трудните договаряния по Брекзит , които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите значими за европейските жители въпроси като сигурност и миграция.

Сред значимите тематики са икономическо ръководство, построяването на енергийния съюз , отбраната на околната среда, усилването на ролята на Европа на интернационалната сцена. " Хората чакат от нас съответни, забележими резултати .
Трябва да бъдем виновни и солидарни. Ще поставим всички старания да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, промяната на системата за леговище, разпределението на бъдещия бюджет на Европейски Съюз ", акцентира Бойко Борисов.

Българският министър-председател особено посочи нуждата от изключително внимание към Западните Балкани .

" Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този район. Няма да сътворяваме подправени упования, само че ще работим за разширение на съдействието с тях ", сподели той като уточни опцията да бъде направено доста за свързаността на района - транспортна, информационна, инфраструктурна, енергийна.

Борисов се спря също на идните разисквания на идващия бюджет на Европейски Съюз , като акцентира, че търсенето на финансиране на нови действия не би трябвало да бъде за сметка на политики с потвърден резултат, като кохезионната политика.

" България може да бъде образец за резултатите от кохезионната политика . Без кохезия Европейски Съюз не може да върви напред ", сподели министър председателят и добави, че повишението на конкурентоспособността на Европейски Съюз и укрепването на единния пазар са приоритет с голямо значение за жителите и бизнеса .

Бъдещето е в цифровия обединен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз, съобщи Борисов.

" Трябва ни по-добро ръководство на стопанските системи, постоянна банкова система, ясна рамка за работа на финансовите пазари . България остава последовател на по-тясната интеграция и израз на това е в това число упоритостта ни да влезем в еврозоната ", добави министър председателят. Той е задоволен от съвпадането на целите на Българското председателство с работната стратегия на Комисията, както и от откровения диалог с Колежа на комисарите.

В рамките на взаимното съвещание през днешния ден изявления направиха ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер , комисарите Тимерманс, Хан и Йотингер , вицепремиерите Захариева и Дончев и министрите Павлова и Горанов. Те показаха работните стратегии на Комисията и на Българското председателство, тематиката за Западните Балкани и работата по Многогодишната финансова рамка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР