България е готова да промени условията за продажба на природен

...
България е готова да промени условията за продажба на природен
Коментари Харесай

​България е готова да промени условията за продажба на природен газ

България е подготвена да промени изискванията за продажба на природен газ, с цел да избегне наказания от Европейската комисия разгласи енергийният министър Теменужка Петкова. Тя беше изслушана на закрита за медиите комисия в Народното събрание в края на седмицата, с цел да регистрира по какъв начин се развива делото на Европейската комисия против Българския енергиен холдинг.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Европейската комисия до този миг е отхвърлила предложенията на България за вдишване на задължения против отпадане на възможните наказания при доказване на виновност. Това обаче не значи, че договарянията няма да продължат. Разбира се съществуват още благоприятни условия за диалози при избрани хипотези, тъй че да се надяваме на удобен излаз от това дело.
Европейската комисия образува дело против България през 2013 година след тъжба на най-голямото частно сдружение за доставка на газ у нас. В подадения тогава сигнал се споделя, че държавните " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", които са част от Българския енергиен холдинг, са злоупотребили с монополното си състояние и са отказали на сдружението достъп до газовата инфраструктура. Първите изводи на Брюксел бяха, че БЕХ е позволил нарушавания. Те обаче не са дефинитивни.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Видяхте, че Европейската комисия съумя да се споразумее с " Газпром " по едно антимонополно дело, с вдишване на задължения, несъмнено, тези задължения явно в хода на диалозите сред двете страни са избрани като задоволителни и вероятни за двете страни, удовлетворяващи и двете страни.
В края на предходната година Народното събрание постанови, че България не би трябвало да се признава за отговорна по воденото дело против БЕХ. В случай обаче че Еврокомисията постанови виновност, това би означавало, че сме застрашени от санкция в размер на 10% от оборота на приетите за отговорни компании.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР