България е готова да окаже експертна помощ на Република Македония

...
България е готова да окаже експертна помощ на Република Македония
Коментари Харесай

Кирил Ананиев се срещна с македонския си колега

България е подготвена да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на опазването на здравето, оповестиха от здравното министерството след среща на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко... към профила с македонския му сътрудник Венко Филипче в София.

Срещата е в синхрон с един от главните цели на Българското председателство на Европейски Съюз - европейска вероятност за Западните Балкани, се прецизира в известието. В момента в Република Македония са основани работни групи, които да реформират законодателството в бранш опазване на здравето в синхрон с европейските стандарти. Страната си слага за цел да усъвършенства активността и във връзка с качеството и успеваемостта на лекарствените артикули, образованието на медицински фрагменти и трансплантацията на органи.

Министър Ананиев показал по време на срещата, че България е подготвена да даде освен експертна помощ, само че и да окаже подпомагане във връзка с нормативната уредба в бранш опазване на здравето. На македонската делегация са били предоставени Законът за здравето, Законът за лекарствените артикули в хуманната медицина, Законът за лечебните заведения, Законът за съсловните организации, Законът за медицинските произведения и Наредбата за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули, настоящи у нас.

Двете страни са се договорили българската организация по медикаментите да даде лабораторията си за тестване на лекарствени артикули от Македония. Отделно, изпълнителният шеф на ИАЛ Асена Стоименова е поела ангажимент да бъде направен лист на апаратурата, с която разполага нашата лаборатория, с цел да може македонската страна да реши в кои случаи може да я употребява.
Министър Ананиев предложил двете страни да помислят за ново съглашение в региона на опазването на здравето, написа още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР