България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в

...
България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в
Коментари Харесай

България с готовност да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

България е подготвена да подари енергийно съоръжение от сдруженията в групата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подкрепи възобновяване на индустриалните мощности в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет. В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “. Обсъжда се също кулоар за експорт на електрическа енергия, създадена от България, за Украйна, тъй че да бъдат подкрепени през зимните месеци семействата и администрацията. Това оповестиха министър председателят Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин. Министър-председателят посочи, че България работи по ускорение на построяването на „ Вертикалния газов кулоар “ и се разискват държавни гаранции за неговото осъществяване. Проектът е значим освен във връзка със заместването на съветския природен газ от 1 януари 2025 година, само че и като знак на взаимност с Киев.

Готовността на България да има съответен принос за възобновяване на Украйна беше във фокуса на изявлението на премиера Главчев по време на конференцията, провеждаща се в немската столица. Министър-председателят подчертава върху вредите за близо 1 трилион $, които Киев понася поради непредизвиканата и противозаконна пълномащабна военна експанзия на Руската федерация. Войната лиши живота на хиляди почтени украински жители, включително стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също учебни заведения, културни и религиозни центрове, наранена е сериозна инфраструктура, което лимитира достъпа до електрическа и топлинна сила, чиста вода и телекомуникации.

Главчев уточни, че български компании са подготвени да се включат в планове за възобновяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. Бизнесът ни има потенциала да взе участие също в действия по създаване на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и публични здания. В тази връзка министър председателят означи и нуждата от пълноценно консолидиране на Украйна в развиването на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе основни изгоди, както за стопанската система на Киев, по този начин и за Европейски Съюз.

Министър-председателят обърна особено внимание на огромните вреди върху околната среда, които също би трябвало да заемат значимо място във възстановителните действия в Украйна. Премиерът Главчев напомни, че България беше една от първите страни, които откликнаха с съответна помощ за превъзмогване на бедствието, породено от умишленото варварско разрушение на язовир „ Каховка “. Страната ни има и подписан двустранен Меморандум за съдействие в региона на запазване на околната среда, в който се декларира ангажираността на България за взаимна работа в устойчивото ръководство на водите, отбраната от наводнения, ръководството на отпадъците, възстановяване качеството на атмосферния въздух и запазване на природата. Опазването и възобновяване на културното завещание на Украйна е друго голямо предизвикателство. Български специалисти могат да предложат по този начин нужната помощ за реституция и консервация на потърпевшите културни обекти в Украйна.

Партньорите на Украйна имаме освен волята и упоритостта, само че и потенциала, с цел да окажем по този начин нужната решителна поддръжка за възобновяване на страната от разрушенията, породени от агресора, съобщи министър председателят Димитър Главчев. Министър-председателят дефинира Механизма за Украйна „ Ukraine Facility “ като мощен инструмент, с който Европейски Съюз разполага за дълготрайна поддръжка при възобновяване на Киев. Премиерът Димитър Главчев беше безапелационен, четази поддръжка ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на установяване на непосредствените съответни цели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР