България е готова да бъде домакин на срещата на върха

...
България е готова да бъде домакин на срещата на върха
Коментари Харесай

България поиска да бъде домакин на световната среща по климата COP29

България е подготвена да бъде хазаин на срещата на върха на Организация на обединените нации по климатичните въпроси през 2024 година Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си пред международните водачи на тазгодишното събитие, което се организира в Кайро.

" Предвид уговорката ни за реализиране на прогрес в дневния ред в региона на климата в нашия район и отвън него, България към този момент изрази подготвеност да бъде хазаин на COP29. Ще се свържем с нашите сътрудници, с цел да подготвим стимулирано предложение в тази връзка ", сподели той.

Думите на Радев за климатичните промени

В речта си президентът уточни, че климатичната среща в Кайро тази година се организира на фона на " трагични времена " поради геополитическите провокации и рецесиите в енергийния, обществения и икономическия бранш, формирали се вследствие на войната в Украйна. Той обаче сподели, че те не трябва да ни отклоняват от " общата ни решителност в битката с климатичните промени ".

" Трябва да обединим напъните си и да използваме времето, с което към момента разполагаме, с цел да предотвратим най-лошите последствия от климатичните промени. Изменението на климата е световна опасност и може да бъде преодоляно единствено посредством световни ограничения ", посочи Радев.

Президентът съобщи, че България е мощно ангажирана с задачите на Парижкото съглашение, в което са заложени няколко климатични цели, като ограничението на световното стопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година Той изнесе данни за това, че през 2022 година страната е понижила въглеродните си излъчвания с 57% спрямо изчисленията от миналата година.

По-голямо внимание Радев обърна на енергийните източници и посочи, че България към този момент е нараснала напъните си, с цел да си обезпечи по-добра взаимовръзка с страните членки, визирайки неотдавна откритият интерконектор с Гърция.

" България ще продължи да развива и да разчита на възобновимата сила, зелените решения и енергоспестяващите технологии ", добави той.

Какво е COP и по какъв начин България може да бъде нейн хазаин?

Страните, подписали Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменение на климата, се срещат всяка година, с цел да обсъдят и да решат какви стъпки би трябвало да подхващат в битката с климатичните промени. Конференцията, наречена COP (от Conference of the Parties), се организира от 1995 година насам.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР