България е гласувала в сряда против фаворитката за първи европейски

...
България е гласувала в сряда против фаворитката за първи европейски
Коментари Харесай

Голям страх: България е гласувала против избора на Лаура Кьовеши за европейски прокурор

България е гласувала в сряда срещу фаворитката за първи европейски прокурор Лаура Кьовеши. Това заяви вестник „ Сега “ като се базира на източник, непосредствен до дипломатическите среди в Брюксел.

На съвещанието в сряда на посланиците от Европейски Съюз в комисията КОРЕПЕР ІІ (съкращение от френски: Comité des représentants permanents) българският представител е бил твърдо срещу румънката, която разтресе политическия хайлайф в родината си посредством безкомпромисно гонене на корупцията на високо ниво.

Гласуването е било тайно, обаче вътрешни източници към този момент разкриха, че от тримата финални претенденти изненадващо отпред е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената преди всичко от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки – колкото и немският претендент Андрес Ритер.

Румъния предприе мощна офанзива за дискредитиране на своята кандидатка.

Преди дни Кьовеши, която е някогашни основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията, беше упрекната в корист със служебно състояние, взимане на рушвет и лъжесвидетелстване.

Тя беше призована да се яви на разпит по обвиняванията деня, в който трябваше да замине за Брюксел, с цел да взе участие в процедурата по желание на основен прокурор на новата Европейска прокуратура.

Делото е формирано през декември предходната година по сигнал на някогашния народен представител Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, откакто бе изпратен на съд по няколко каузи за корупция. Той твърди, че Кьовеши му е поискала през 2011 година 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на някогашния финансов шеф на рухналия Национален капиталов фонд Николае Попа, който бе наказан на 15 години затвор.

Поради спора си на ползи към избора на европейски основен прокурор Румъния трябваше да се откаже единствено за тази процедура от председателското си място, макар че сега страната е краткотраен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Вместо нея ръководител на съвещанието е била Финландия, която е идващ ротационен ръководител на Европейски Съюз от 1 юли.

Интригата към избора на европейски основен прокурор ще стане още по-заплетена, в случай че след чуването идния вторник на тримата претенденти в Европейския парламент евродепутатите ги подредят по друг метод. Тогава ще би трябвало да има договаряния сред Съвета на Европейски Съюз и Европарламента, които ще се водят с предплатеното ходатайство на финландско председателство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР