България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за

...
България е гласувала против бившия главен прокурор на Румъния за
Коментари Харесай

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

България е гласувала срещу някогашния основен прокурор на Румъния за битка с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, оповестява вестник " Сега ", базирайки се на източник, който е непосредствен до дипломатическите среди в Брюксел.

Гласуването се е провело в сряда. На съвещанието на посланиците от Европейски Съюз в комисията КОРЕПЕР ІІ (Комитетът на непрекъснатите представители) българският представител е бил твърдо срещу румънката, която беше любимец за поста европейски прокурор.

Букурещ подвигна мерника на Кьовеши поради безкомпромисното гонене на корупцията по високите етажи на властта и се пробва да я дискредитира в Брюксел.

Изданието добавя, че гласуването е било скрито, само че вътрешни източници са разкрили, че измежду тримата финални претенденти изненадващо отпред е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената преди всичко от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки. Германският претендент Андрес Ритер също е получил 29 точки.

Romania-insider оповестява, че всеки от представителите е дал своя вот за тримата претенденти за поста, като се базира на точкова система.

Следващата фаза от процеса по желание на европейски прокурор планува чуване на тримата претенденти на взаимно съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен надзор (CONT) към Европейския парламент. След това единствено членовете на комисията LIBE ще гласоподават.

Ако редът на претендентите се промени след гласуването в комисията, Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз ще проведат договаряния.

Дипломатически източници разкриха пред румънския вестник Adevarul, че Румъния е дала на Кьовеши минимални точки и оптимални за френския претендент.

През ноември 2018 година Европейската комисия предизвести, че в Румъния има оттегляне в битката против корупцията, като се акцентира оказваният напън върху Националната дирекция за битка с корупцията. Някои европейски дипломати мислят, че против Румъния би трябвало да стартира процедура на Европейски Съюз за налагане на наказания, в случай че се откри, че Букурещ не съблюдава върховенството на закона.

В момента Румъния е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Страната не може да наложи несъгласие при избора на началник на Европейската прокуратура (EPPO). Изборът на комисията за селекция би трябвало да бъде утвърден от болшинството страни членки на Европейски Съюз и Европейския парламент, което значи, че една страна не може да блокира кандидатура.

Европейската прокуратура беше основана в 22 от 28-те страни членки през 2017 година, в това число и Румъния. Тя ще стартира работа в края на идната година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР