България е генерирала 3 млрд. лв. от износ на енергия

...
България е генерирала 3 млрд. лв. от износ на енергия
Коментари Харесай

Росен Христов: България е генерирала 3 млрд. лв. от износ на енергия за 2022 година

България е генерирала 3 милиарда лева от експорт на сила за 2022 година. Енергетиката в България заставам прекомерно дълго без тактика. В енергетиката всичко е дълготрайна тактика. Въпреки че нашето държавно управление би трябвало да работи в къс интервал, ние взехме решение да стартираме работа. Това е извънредно потребно и желаеме да дадем летящ старт. Това сподели пред публицисти на международния конгрес " Власт и бизнес дружно за зелена сила " служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи кореспондент на " Фокус "

" Не успяхме да е обсъдим в Комисията по енергетиката и в пленарна зала, само че имаме вяра, че приготвяме една дълготрайна тактика. Нашите разбори демонстрират един равномерен растеж на потреблението на електрическа енергия, основан главно на електрефикация на промишлеността, потребление на водород като сурогат на природния газ. В момента България е една от енергийните водачи. Това ни дава сигурност, даже в миг на повреда понижаваме износа, само че вътрешното ползване е обезпечено. Това е преимущество, което доста страни не имат ", добави Христов. 

Под думите му електрическата енергия би трябвало да е на допустими цени.

" В един миг имаше газ, само че никой не искаше да го купува. За да имаме ниски цени, използваме главно естествените дадености, компетенциите Ние сме първата страна на Балканите, които експлоатират нуклеарни реактори. ВЕЦ-ове имаме дъглогодишен опит ", сподели още министърът. 

 

Той уточни, че България може да бъде в челните позиции по декарбонизация.

" Това няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден, с великански скок. Много е значимо да има равномерен преход. Взехме поради политическата воля и по тази причина доста от нещата са взети от стратегиите на другите политически партии. Това е за да получим нещо, което е и икономическо, и политическо ", добави Христов.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР