България е една от трите най-богати на минерална вода държави

...
България е една от трите най-богати на минерална вода държави
Коментари Харесай

Лечебните минерални извори и стотиците възможности за СПА-туризъм правят България любима дестинация

България е една от трите най-богати на минерална вода страни на планетата. Родината ни е превъзхождана по дебит единствено от Исландия, където всяка секунда от земните глъбини бликат към 5000 литра вода.

На територията на България извират всички познати класове минерална вода, което я прави същински естествен парадайс - тук можете да излекувате или облекчите всяка болка. На наша територия има общо 225 залежи на минерални води. В Южна България техният брой е 148, а в Северна - 77.

 oo_1817701

Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и употребявани още от античните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е. Множество археологически находки потвърждават, че на тази места е имало праисторически селища. Много от изброените римски терми и в следствие турски бани в наши дни са известни балнеолечебни курортни центрове за здравен туризъм. Някои от най-популярните са Павел баня, Варна, Хисаря, Велинград, Сандански, Вършец, Кюстендил.

В страната доминират находищата с температура от 37 до 50 °C. В Северна България доминират студените, а в Южна България – топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има най-вече в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи.

Изворите с по-ниско pH и по-студени води, като тези във Вършец, Кюстендилско и Девин, са потребни са релаксация, почивка след претърпян стрес и СПА процедури.

По-топлите извори пък са подобаващи за хора, страдащи от стомашни и жлъчни проблеми, хронични възпалителни болести, последствия от изкълчвания, счупвания, ревматизъм, възпаления на нервните окончания, бронхити, астма, хрема, кожни заболявания и други Водата оказва помощ и при възобновяване след контузии и предотвратява формиране на камънив бъбреците. Чешмяната вода в региона на Банкя, Велинград, Хисаря и Сандански е потребна за пиянство, даже топла, поради солите, съдържащи се в нея.

Българските минерални води съдържат още разнообразни микроелементи и лечебни газове, най-често въглероден двуокис, сероводород и радон. А необятният набор от заболявания, които повлияват, вършат изворите удобни за целия организъм както на възрастни, по този начин и на деца.

 1617097283

В идващите редове ще разгледаме някои от лекувитите минерални извори, към които са построени басейни, хотели и даже цели комплекси, където може да отседнете и да се насладите на приятни СПА процедури.

Термоминерално находище Велинград е най-голямото в България. Водите му се употребяват от дълбока античност до през днешния ден. Първоначално е имало редица естествени извори, в следствие след 1958 година в находището се прокарват и редица сондажи, разкриващи термални води.

Високото наличие на флуор в някои от находищата лимитира потреблението им за питейно водолечение. В курорта може да се организира профилактика и балнео лекуване при хронични болести на опорно-двигателния уред, болести на гръбначния дирек, неврити, радикулити, плексити, захарен диабет, подагра, женска и мъжка полова система, дерматологична патология и други

 Велинград

Находище на термоминерални води Девин пък е намерено със сондажи, проектирани въз основа на действителен леден минерален извор (Барутено изворче) в града. Сондажите (6 на брои) са прокарани в интервала 1972-1982 година и разкриват ненадейно огромни количества термоминерални води, образувани в палеогенски конгломерати и брекчоконгломерати. Най-големи са водопритоците на дълбочина от 550 m до 700 м. Най-дълбокият сондаж е с дълбочина 1201 м.

В курорта може да се организира профилактика и балнео лекуване при хронични болести на опорно-двигателния уред. Минералната вода от находище гр. Девин е показана и за профилактика и питейно водолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни болести в обезщетено функционално положение.

 девин

Минералните извори при с. Михалково също са известни от дълго време и се употребяват за пиянство от локалното население. Първите сведения за минералните извори са постъпили в бившето Минно поделение на Дирекцията за естествени благосъстояния през 1931 година, когато частни лица са поискали концесия да употреба на водата. Трите минерални извора изтичат от гнайси, прослоени от мрамори.

Минерална вода е естествено газирана, хипотермална 24С, рН 6,0 с обща минерализация 2 372 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, натриеви, калциеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално положение.

В курорта може да се организира профилактика и балнео лекуване при хронични болести в обезщетено функционално положение на:

сърдечно-съдовата система; храносмилателната система; функционални нарушавания на нервната система; ендокринно-метаболитни болести.

 Mihalkovo

Минералните извори при с. Баните (Лъджа), наречени от локалното население и “Даудовски бани” са известни още от древността. Доказателство за това са останките от остарели ( “Римски”) каптажи. Трите извора изтичат от напукани гранитизирани гнайси и са привързани към разломна зона.

Минералната вода е хипертермална 42С, рН 9,4 с обща минерализация 0,94 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално положение.

В курорта може да се организира профилактика и балнео лекуване при хронични болести на опорно-двигателния уред. Минералната вода е показана и за профилактика и питейно водолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни болести в обезщетено функционално положение.

 banite

Гейзерът в Сапарева баня е един от най-горещите в света със своите 103 градуса.Той е най-буйният в света и единственият в континентална Европа наличен гейзер - пулсира през 5-6 мин. Височината на водния дирек му е 18 м и извира от дълбочина 75 м. Множеството цветни светлини, които се включват през летните вечери го прави забележителна панорама.

Минералната вода в Сапарева баня спада към групата на характерните. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна, с аромат на сероводород. Температурата при нейния извор е 102 °С.

Курортните и лечебните заведения в Сапарева баня са профилирани и профилирани за лечение на болести на опорно-двигателния уред, на периферната нервна система, провали на централната нервна система, гинекологични болести, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, болести на кожата, на горните дихателни пътища и други

 sapareva banq

Находището на минерална вода Костенец се намира в подножието на Костенския водопад на река Чавча. Районът е ситуиран в североизточните скатове на Рила и има построена пътна мрежа до него.

В предишното находището е имало седем гьола от топли извори, познато като Жежката вода, само че след огромно наводняване са се изгубили. След това покрай водопада, от две близки пукнатини в гранита почнала да извира минералната вода.

Находището на минерална вода е горещо (46С), рН 9,2 с обща минерализация 0,26 g/l, съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони; богата на метасилициева киселина в колоидално положение. Тази вода се дефинира като едва радонова.

В курорта може да се организира балнео лекуване при хронични болести на: опорно-двигателния уред – настави,мускули,сухожилия, положения след фрактури на костите; периферната нервна система;заболявания гръбначния дирек – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания, метаболитни болести – захарен диабет, подагра; женска и мъжка полова система; дерматологична патология и други

 kostenec

И българското Черноморие предлага обилие от топли минерални извори, лечебна лиманна лечебна тиня, луга, удобен морски климат и привлекателни пейзажи. На морето ще откриете голямо многообразие от благоприятни условия за спа туризъм в първокласни и съвременни хотели, които оферират уреди като басейни с минерална вода, електро и светлолечение, електрофореза и други Тези услуги, както и профилираните оздравителни стратегии, са на високо европейско равнище.

 1617097290

Освен известен черноморски курорт, Албена е и известна СПА дестинация. В курорта се намират няколко извора с лечебна минерална води, както и лиманна тиня. Използват се за сполучливо лечение на разнообразни болести на дихателните пътища, сърдечносъдови проблеми, увреждания на опорно-двигателната система, неврологични нарушавания, гинекологични, кожни и други здравни разстройства.

Още един от известните морски курорти у нас – Златни пясъци - е прочут и със своите потребни минерални извори. Комбинацията от морския климат и лечебните свойства на локалните минерални води спомага лекуването на разнообразни положения като артрити, стресови положения, неврози, продължителен фарингит, бронхит, астма и хроничните увреждания на горните дихателни пътища.

 288_4-scaled

Поморие е може би най-популярният морски балнеологичен курорт в България. Причината за това е известното и само по рода си у нас Поморийско езеро, което е извънредно скъпо и богато находище на лечебна тиня. Тя има богат и потребен химичен състав, който е извънредно благоприятен за лекуване на разнообразни положения.

В Поморие има и минерални извори, както и въздух, кондензиран с йод. Тази композиция е удобна за лекуване и рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния уред, гинекологични, пост-хирургически, травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови болести и други.

 1617097276

България разполага с извънредно благосъстояние на горещи минерални извори, разпръснати из цялата страна. А стотиците благоприятни условия за СПА процедури, които страната ни предлага, я трансформират в известна дестинация за голям брой туристи от цяла Европа и света.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР