България е една от страните, в които се консумира най-евтиното

...
България е една от страните, в които се консумира най-евтиното
Коментари Харесай

Къде в Европа барбекюто е най-скъпо и къде най-евтино?

България е една от страните, в които се употребява най-евтиното месо в Европейски Съюз, демонстрират данни от разбор на Евростат под надпис " Да си създадем барбекю ", за цените на пазара на месото през 2016 година

Българинът харчи приблизително по 56 на 100 на година за консумация на разнообразни типове месо при междинен индикатор за Европейски Съюз - 100 %, като по-евтино барбекю се открива единствено в Полша - 53 на 100 от средноевропейските цени.

По данни на Национален статистически институт през предходната година междинната консумация на месо на човек от семейството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг приблизително на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма примес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и други

България с най-ниска инфлация в Европейски Съюз

Продължава наклонността на спад на потреблението на говеждо и агнешко месо, като аргументите са по-високите цени на този тип месо, ниската покупателна дарба на българите, както и неналичието на обичаи в потреблението на такова месо, регистрират специалисти.
 консумация цени месо ThinkStock/Getty Images
Пак съгласно тях, родното произвеждане на птиче месо задоволява към 60 на 100 от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено произвеждане на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Какви са разликите в цените и етикетите у нас и Европа?

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а огромните производители на свинско с над 20 000 глави са към 5-6, демонстрират данни на специалистите.
Според тях потреблението на месо в страната през 2020 година ще доближи към 38-40 кг на човек от популацията.
 
НАЙ-СКЪПОТО БАРБЕКЮ Е В ДАНИЯ, НАЙ-ЕВТИНОТО - В ПОЛША
 
През предходната година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - приблизително по 140 %, а най-евтино - в Полша - по 53 %, при междинен индикатор за Европейски Съюз 100 %, регистрира Евростат.

Ядем храни с по-ниско качество, само че по-скъпи, в сравнение с в Европа

Все отново европейският връх за най-скъпо месо е при швейцарците - 258 на 100 или 158 % допълнително от междинния индикатор за Европейски Съюз. Значително над междинното за Европейски Съюз заплащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158 на 100.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54 % от средноевропейския индикатор. В Македония барбекюто е 57 на 100, в Румъния - 59 на 100, в Турция - 60 на 100, а в Гърция - 90 на 100 при междинен индикатор 100 % за Европейски Съюз.
 консумация цени месо ThinkStock/Getty Images
Млякото, маслото и сиренето нарастват

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 година потреблението на свинско месо в Европейски Съюз ще се свива и за това са виновни усетите в по-старите страни членки, в които има вековни обичаи в потреблението на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще не престават да са по-достъпни спрямо тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в международен мащаб да бъдат създадени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното алено месо в света с годишно произвеждане от близо 119 млн. тона. По тематиката Експерт: Ние сме член на Европейски Съюз и би трябвало да разчитаме на еднообразно качество на храните Храни и питиета у нас са с друго качество от продаваните на Запад
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР