България е една от страните с най-запрашен въздух в Европа

...
България е една от страните с най-запрашен въздух в Европа
Коментари Харесай

Георги Стефанов: Замърсеният въздух в България е 20 пъти по-смъртоносен от катастрофите

България е една от страните с най-запрашен въздух в Европа съгласно международен отчет

Преждевременната смъртност от нечистия въздух в България убива сред 15 и 20 пъти повече хора на година, в сравнение с злополуките по пътищата. Това сподели Георги Стефанов, началник на процедура " Климат и сила “, във връзка със международен отчет, който показва, че България е една от страните с най-запрашен въздух в Европа, написа.

" Всички ние гледаме телевизия и виждаме, че всеки ден има ПТП произшествия, само че никой не приказва за това, че имаме 10 или 15 пъти по-висока смъртност от нечистия въздух. И това е парадоксът, тъй като в действителност ние адресираме един проблем, който е забележим – за смачкани ламарини и човешки животи, само че не адресираме различен проблем, който също е забележим – за замърсяването на въздуха. Проблемът е забележим в огромните градове, в индустриалните територии, само че също по този начин и в дребните обитаеми места ", сподели той.

Стефанов сподели, че в последните години здравословното положение на хората се е влошило в резултат на нечистия въздух. Все по-често срещани измежду популацията са болесттите, свързани с долните дихателни пътища.

" Вече, в това число и в България от няколко години, имаме интензивно утежняване на здравното съсловие. Лекарите, които установяват, че в действителност финансовите разноски за здравната система са доста високи и че предварителната защита за лекуването на последствията, свързани с долните дихателни пътища заболявания, астма и прочие, костват доста скъпо на българското общество. Когато прибавим и фактори като краткотрайна неработоспособност, се оказва, че ние освен не адресираме огромния проблем, водещ до преждевременна смъртност – през другите години данните на Световната здравна организация или на Европейската организация по околна среда варират сред 12 до 18 хиляди души преждевременна смъртност, прикривайки един подобен мощно сериозен проблем. В България понякога тематиката става очевидна, когато влизаме в такива параметри ", изясни той.

Стефанов изясни, че степента на замърсяването на въздуха може да бъде измервано по доста способи, само че с цел да бъде преодолян казусът, би трябвало да има предпочитание за смяна.

" Тук е моментът да кажа, че замърсяването на въздуха може да се мери и от земята, само че също по този начин може да се мери и от атмосферата, може да се мери в това число и от Космоса, от спътниците. И в последна сметка, когато ние имаме три разнообразни системи, които потвърждават един проблем, би трябвало да забележим и желанието за превъзмогването на този проблем ", сподели още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР