България е една от страните с най-евтини лекарства в Европа.

...
България е една от страните с най-евтини лекарства в Европа.
Коментари Харесай

Българите създадоха нов вид туризъм в Турция

България е една от страните с най-евтини медикаменти в Европа. Цените не ги дефинира аптеката, а вносител и производители, а промени се следят, само че не при всички артикули.

Вносът на медикаментите у нас е главно от Европейския съюз, само че редица западни страни алармират за дефицит на огромен брой лекарствени артикули.

В същото време се следи " лекарствен туризъм “, написа TravelNews. 

" Това е един " Параграф 22 “, тъй като в България Данъкът добавена стойност на медикаментите е най-голям. При нас ДДС-то не е преференциално, до момента в който в Гърция е 9% на медикаментите. И в случай че би трябвало да бъда точна, ние работим с най-ниския марж, приказвам аптеките като то не е облага, а добавка “, разяснява Мая Попова, магистър-фармацевт.

Сравняваме цените в две страни – Турция и Германия. Много българи избират да купуват медикаменти от околните до границата с южната ни съседка. Разликите в цените са от 30% до 300%.

За лев или два може да се купи блистер с хапчета за болежка, за грип, капки за нос или други главно лекарства.

Броят на всички аптеки в Къркларели е повишен доста, поради огромния напор от клиенти от България.

" Завършил съм МЕИ и тук съм изкарал един документ за помощник-фармацевт. Помагам на брачната половинка ми, тя е приключила фармация в София. Идват при нас и споделят, че може би на тройна, четири и пет пъти по-скъпо в България, в сравнение с при нас нещата “, споделя Еркмен Шахин, помощник-фармацевт.

В аптеката, в която работи, 9 от 10 клиенти са българи.

" При нас медикаментите, които са за настинки, имат е 24 хапчета. В България знам, че 12 хапчета са един блистер. Тук са два блистера. Около 40 лири е това - някъде 5 лв.. В България разбрах, че това коства някъде 12-13 лв. и е за един блистер. Значи като количество е на половина и като цена е три пъти по-скъпо, доколкото разбрах ", добавя той.

В Германия

Евелина Ангелова е магистър-фармацевт и от години работи в Германия. Наблюдава, че сега най-търсени са всички лекарствени средства за грипни положения като медикаменти срещу кашлица, температуропонижаващи средства и капки за нос. Забелязва, че има и покачване на цените.

" От няколко месеца следим в действителност покачване на цените не е фрапантно, само че има покачване, да. В какъв % приказваме? Ами, като % 10 % мога да кажа са повишени “, разяснява Ангелова.

В Германия за децата до 18 годишна възраст всички лекарствени средства са безвъзмездни,  възрастните би трябвало да си ги платят, в случай че не става дума за хронични болести.

Евелина си изяснява завишаването на цените със затруднените доставки на съставки на медикаменти, създавани в Азия, което води и до липса на някои медикаменти на немския пазар.

" При нас в Германия към този момент са налице и грипните, и вирусните болести. Много висок е % сега изключително. Според нас ще е доста сложна зима. Липсват доста лекарства на пазара и тъй като най-много тъй като хората смъкнаха маските. И в този момент в действителност започнаха грипните болести доста, доста мощно и грипните болести също “, добавя Евелина Ангелова.

Сравнение на цените

У нас към този момент има платформа, която в действително време съпоставя цените на медикаментите в мрежата.

" Мотивира ни това, че забелязахме, че в някои аптеки цените не са идентични, имат разлики в тях като в някои моменти стигат до много по-големи ценови разлики и искахме да създадем платформа, която да ни оказва помощ да намираме най-евтиното лекарство и надлежно в една от най-близките аптеки до нас “, описват основателите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР