България е една от страните, през които е минал камион

...
България е една от страните, през които е минал камион
Коментари Харесай

Кремъл твърди, че камион, взривил Кримския мост, е минал през България

България е една от страните, през които е минал камион с експлозиви, взривил по-късно Кримския мост, настояват съветските управляващи. Руският президент Владимир Путин дефинира като терористичен акт солидната детонация на моста, който свързва Русия с окупирания от нея Крим. Той сподели, че гърмежът е дело на украинските специфични служби. Това стана ясно от видео с изявление на Путин в канала на Кремъл, оповестено в Телеграм в неделя.

Кримският мост беше отчасти опустошен в събота след детонация, която провокира пожар и докара до сриване на едно от пътните платна. Не е ясно кой стои зад нея и дали е забъркан камион. Руските управляващи настояват, че камионът, който съгласно тях е превозвал бомбата, е минал през съветския Краснодарски край за Крим. Преди това той е минал през няколко страни, измежду които и България.

„ Няма подозрение. Това е терористичен акт, ориентиран към заличаване на сериозно значима гражданска инфраструктура “, споделя Путин във видеото. „ Това беше измислено, изпълнено и поръчано от украинските специфични служби “, добави той.

Коментарите на Путин идват, откакто той се срещна с Александър Бастрикин , началник на съветския Следствен комитет. Двамата са разискали резултатите от следствието на детонацията при 19-километровия Кримски мост, издигнат за 3,6 милиарда $.

Бастрикин твърди, че украинските специфични служби са били подкрепени от жители на Русия и други страни в нападението, като сподели, че камионът, обвинен в бомбения атентат, е бил в България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар, наред с други места.

По-рано денем съветски водолази започнаха да изследват моста, с цел да открият повода за гърмежа.

Украйна не е поела отговорност за детонацията. Различни представители нче Киев е виновен. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше общопризнат от интернационалните коментатори като намек, че Киев е виновен за случилото се на моста.

След гърмежа един сектор от магистралната секция на моста падна в Керченския пролив и повреди железопътната част.

Мостът е издигнат от Русия след завладяването на Кримския полуостров в Украйна през 2014 година Той се счита за основен маршрут за доставки към територията и за военна поддръжка на съветските сили, които се бият в Южна Украйна. Мостът е употребен от Кремъл и като знак на неговия надзор над Крим.

Назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов написа в Телеграм в събота, че на колите е позволено да се движат по едното платно на автомагистралата след цялостна инспекция, само че придвижването на камиони не е позволено. По негови думи обстановката е „ под надзор “. Той прикани хората в Крим да запазят успокоение и сподели, че тези, които желаят да пътуват до Русия, могат да пътуват гратис с ферибот.

„ Ситуацията е управляема – неприятна е, само че не съдбовна “, сподели Аксьонов пред кореспонденти. „ Разбира се, страстите са провокирани и има здравословно предпочитание да се търси възмездие ", написа още той.

Според Аксьонов Крим разполага с гориво за един месец и храна за повече от два месеца. Министерството на защитата на Русия заяви, че съветските сили, които се бият в окупираните региони на Южна Украйна, ще бъдат „ изцяло снабдени “ посредством съществуващи връзки по суша и море.

Киев, който реализира редица военни триумфи в окупираните от Русия украински територии през последните седмици, изиска съветските сили да изоставен Кримския полуостров.

Миналия месец Русия анексира отчасти окупираните украински райони Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон в южната и източната част на Украйна и от този момент изтегли силите си в голям брой райони на фона на украинската контраатака.

В събота съветският президент подреди на Федералната работа за сигурност да поеме ограниченията за сигурност на Кримския мост и опазването на друга инфраструктура на полуострова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР