България е една от страните-домакини на новата европейска резидентска програма

...
България е една от страните-домакини на новата европейска резидентска програма
Коментари Харесай

Евроинициативата RE-IMAGINE търси участници от България

България е една от страните-домакини на новата европейска резидентска стратегия RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin за изпълнителски изкуства, която цели да концентрира публичното внимание по въпросите за климатичните промени и опазването на околната среда, посредством образование и продуциране на актьори и културни и екологични организации.

RE-IMAGINE има за цел да поддържа и даде поле на изява на участници, които да основат и показват на необятната аудитория неповторимо креативно наличие в подтекста на този световен форсмажорен проблем, пред който е изправено актуалното общество.

В рамките на програмата, която ще се извършва редом в България, Сърбия, Северна Македония и Унгария, са планувани четири креативен резиденции, в които биха могли да се включат всички заинтригувани, които имат или възнамеряват да основат разнообразни артистични планове от региона на изпълнителските изкуства. За реализирането на определените планове ще бъдат имплементирани правила за устойчиви зелени практики, които участниците ще научат по време на резиденциите, оповестиха представителите на програмата за България Арте Урбана Колектив.

Отворената покана за присъединяване започва на 10 януари и ще събира кандидатури до 10 февруари, в това число.

Проектът RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin е новаторска европейска самодейност за съдействие, подкрепена от стратегия Творческа Европа, фокусирана върху зелената промяна на бранша на изпълнителските изкуства в Балканския район и Централна Европа, където зеленият преход към момента е в ход ранните му стадии.

Проектът е иницииран от организации, които са измежду първите в своите страни, почнали да работят за поощряване и използване на зелени политики в културните и креативните браншове, най-вече театъра и изпълнителските изкуства, и които в този момент поеха водеща роля като популяризатори и покровители на околната среда - Green Art Incubator (Сърбия), Pro Progressione (Унгария), Lokomotiva (Северна Македония) и Arte Urbana Collectif (България).

В рамките на две години планът ще се стреми да предефинира обществената роля на организациите за изпълнителски изкуства като сътрудници на смяната на околната среда, посредством създаване на потенциал в организациите и експертите в тази област за реализиране на цели, свързани с понижаване на излъчванията на CO2 и реализиране на произвеждане без боклуци.

За да реализира тази цел, екипът по плана сътвори и амбициозната резидентска стратегия RE-IMAGINE Green, обхващаща четири петдневни резиденции във всяка страна-партньор с включени образования и работилници. Една от основните цели на програмата е да даде на участниците потребни познания и умения във връзка с климатичната просветеност и екологично устойчивите подходи за създаване и осъществяване на планове в изпълнителските изкуства. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР