България е една от шестте държави редом с Полша, Чехия,

...
България е една от шестте държави редом с Полша, Чехия,
Коментари Харесай

Производители: Вносът на евтино зърно от Украйна сваля изкупните цени

България е една от шестте страни паралелно с Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния, залети от евтини зърнени култури от Украйна. В земеделска кооперация във великотърновското село Никюп към този момент продали неизгодно пшеницата, а за царевицата чакат по-добра цена.

" Пшеницата варираше към 65,66 чакахме да стигне до 70 стотинки. Половината продадохме на 65 ст,а след това смъкнахме на 62, тъй като сега е към 50! Това се дължи на вноса от Украйна- пшеница, слънчоглед и царевица.   Около 1650 тона царевица има на склад. Изчакваме най-малко малко  цената да се вдигне, тъй като при една разлика на 100 лева на звук, това са към 165 хил.лв ", споделя Николай Николов, ръководител на ЗК " Плодородие ".

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват, че по данни на Европейска комисия, за предходната година България е била измежду първите в света производители на олио от на ниска цена украински слънчоглед.

" Това, което беше вкарано като продукция, като слънчоглед от Украйна в България, по последни данни надвишава нашето произвеждане! Оказва се, че България не е внесла 1 млн. тона слънчоглед, става известно, че минават през вътрешно-общности покупко-продажби през Румъния и са 2 млн и няколко! И натискът на тази стока върху нашите пазари е голяма! Складовете на преработвателите са цялостни, сега Украйна си мачка олио и си го продава на нашите европейски пазари, на които се надявахме, и това е ситуацията ", твърди Костадин Костадинов от НАЗ.

Зърнопроизводителите се оплакват, че складовете им са цялостни с неосъществена продукция, няма никакъв пазар, а идва новата акция, с кояято разноските им за препарати и семена са скочили от 50 до 100%. Надяват се Европейската комисия да позволи експорт на тяхната продукция към нуждаещи се страни.

" Идеята е за основаването на тези транспортни коридори, които ще ни освободят и нас- през Гърция, през железопътни, през Турция… Надявам се нещата с коридорите да се случат и да се отпуши търговията, тъй като сега през Босфора, Турция си управлява безусловно всичко и ние останахме наникъде! Транспортните коридори  са на Европейска комисия, знаете политическата конюнктура каква е и толерантността към Украйна, само че производителите в трите гранични страни са подложени на принуда ", продължава Костадинов.

Животновъдите сигнализират, че поради вноса на изсъхнало мляко от Украйна, което изкупуват мандрите, пада цената на суровото краве мляко у нас.

" Украинското изсъхнало мляко е на относително доста ниски цени, това се изкупува от нашите предприятия, влага се в производството на артикули, по някакъв метод цялата тази интервенция стартира да въздейства и на цените на изкупуването на суровото мляко. Особено на кравето мляко, щото овче изсъхнало мляко няма, само че особено за сътрудниците с краве мляко това е към този момент сериозен проблем ", безапелационен е Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Фермери от Полша към този момент готвят обсада на границата с Украйна поради вноса на на ниска цена зърно и желаят мита върху него. Европейската комисия към този момент обмисля отваряне на земеделския спешен запас и производителите в да получат финансови обезщетения.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР