България е една от най-активните държави в Европейския съюз по

...
България е една от най-активните държави в Европейския съюз по
Коментари Харесай

Над 150 вида опасни стоки са забранени от КЗП

България е една от най-активните страни в Европейския съюз по откриването и попречване разпространяването на рискови артикули на общия пазар. През предходната година Комисията за отбрана на потребителите е забранила над 150 типа нездравословни артикули, измежду които най-вече са детските дрехи с връзки и дребни елементи, произведения за развъждането на децата, лазерни показалци и други Това сподели в „ Новините ” на Нова ръководителят Димитър Маргаритов по отношение на оповестените данни от годишния отчет на системата за продан на информация за рискови артикули RAPEX.

„ На пазара могат да навлязат всевъзможни артикули, само че хубавото е, че я има тази система. Комисията за отбрана на потребителите е нейна контактна точка за България. Като външна граница на Европейски Съюз ние сме с отговорността да задържаме такива артикули още на границата. Имаме доста положително съдействие с Агенция „ Митници ”, с цел да не стигат въобще до пазара нездравословни артикули ”, сподели Маргаритов. Той добави, че има и по-активни от нас страни, само че те са по-големи географски.

Обикновено рисковите артикули идват от Китай и Турция, а най-честите опасности от рисковите артикули са идентични за всички държави-членки – задушаване, химически риск и изгаряне.

Председателят на КЗП изясни, че институцията поддържа на формалната си интернет страница указател на всички неразрешени в Европейски Съюз рискови артикули със снимков материал и изложение на стоките. „ Когато потребителите имат подозрение, че дадена стока е рискова, да подават сигнал. Най-важното е да се реагира бързо, с цел да могат да се подхващат незабавни дейности и тези артикули да бъдат изтеглени от пазара. Потребителите имат право да получат парите си назад от търговеца. Ако са претърпели вреди вследствие на употребата на тази стока, имат право и на обезщетение според от размера на вредите ”, добави Маргаритов.

Част от проблематичните артикули идват и през Интернет – един пазар, който продължава да се разраства. Затова ръководителят на КЗП предизвести да се вършат съпоставки, а при липса на информация потребителите да се въздържат от покупки.

По последни данни над 1,61 милиарда души по целия свят пазарят онлайн, а повече от половината от тях – от непозната страна. Продажбите в електронната търговия възлизат на 1,9 трилиона $, като прогнозите са до 2020г. да набъбнат до 4,6 трилиона $.

Сред бариерите пред онлайн търговията към момента са отсъствието на доверие към електронните търговци (49%), неприятни мнения за извършването на покупки в Интернет (25%), това, че се оказва скъпо (23%) или че някои консуматори не могат да вършат онлайн заплащания (21%), сочат резултатите от международно изследване за сигурността и доверието в интернет. Някои от респондентите споделят, че за тях е прекомерно мъчно (19%), че не откриват това, което търсят (17%) или че търговецът не доставя до техния адрес (8%).

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР